2020. 10. 15.

A Vatikán elutasította, hogy II. János Pál pápa Európa védőszentje legyen

Szent II. János Pál pápa 100. születésnapjának alkalmából a lengyel püspöki kar kérvényezte a Vatikántól, hogy honfitársukat nyilvánítsák egyháztanítóvá és Európa védőszentjévé. A Vatikán elutasította a kérést, mivel a kontinensnek már így hat patrónusa van – számolt be a hírről a Romkat

A Vatikán elutasította a lengyel püspöki kar kérését, hogy Szent II. János Pál pápa egyházdoktorrá nevezzék ki, illetve hogy Európa egyik védőszentje lehessen – számolt be a hírről Stanisław Gądecki érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnöke. A Vatikán válaszát Európa eddigi hat patrónusának így is jelentős számával magyarázta ezenkívül a Szentszék a közelmúltban elutasította más, Európa számára „nagy lelki és szimbolikus jelentőségű személyiségek” erre a megtisztelő címre történt előterjesztését is – fejtette ki a KEP elnökei tisztségét ellátó poseni érsek

hirdetés

“Ez nem jelenti azt, hogy az ügy elveszett volna. A magot elültették, és csak egy kis türelem és idő kell ahhoz, hogy meghozza gyümölcsét” – bizakodott az érsek, akinek szavait a Romkat.ro idézte.

A lengyel püspökök 2019. október 22-én kérték Ferenc pápát a két cím odaítélésére. „II. János Pál pápa pontifikátusának huszonhét éve áttörést jelent az egyház és a világ számára mind a tanítás, mind a társadalmi hatások összefüggésében” – magyarázta a lépést a lengyel püspöki konferencia elnöke. Ez év februárjában Gądecki a világ 150 püspöki konferenciájához is támogatási felhívással fordult. Médiaértesülések szerint csak hét püspöki konferencia reagált pozitívan erre, három másik testület szerint azonban korai volt ez a kezdeményezés.

Európa hat védőszentje: Nursiai Szent Benedek, Szent Cirill és Szent Metód, Szent Brigitta, Sienai Szent Katalin és Szent Edith Stein.

Forrás: Romkat/Katholisch.de

Borítókép - Fotó: Dreamstime
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás