2020. 10. 13.

Különleges kocsit kapott ajándékba Ferenc pápa – íme az új pápamobil

2019-ben Japánba látogatott Ferenc pápa, a vizitáció első évfordulójára a Toyota egy különleges autóval ajándékozta meg.

A japán püspöki konferencia egy új „pápamobilt” (Popemobile) ajándékozott Ferenc pápának, látogatásának első évfordulóján. A hidrogénüzemű Toyota Mirai egyedileg a pápa utazásaihoz lett tervezve – számolt be róla az olasz Virgilio Motori magazin. 

Az új járműnek az egyetlen szépséghibája, hogy Olaszországban az egyetlen hidrogén-töltőállomás Bolzanoban található, az osztrák határ mellett. 

Az első pápamobilt X. Piusz kapta 1909-ben New York érsekétől, egy Itala 20/30-at, azonban ekkor még nem használták ki a járművet. A II. János Pál pápa ellen elkövetett 1981-es merénylet után számos biztonsági intézkedést vezettek be a pápát szállító autókon is. Innentől kezdve az egyházfők páncélozott autót használnak, melynek hátsó kabinján golyóálló üvegek találhatóak. 

Ferenc pápa megválasztása után a pápai autókat is lecserélte. Az elődjei által kedvelt Mercedes (Torpedo Mercedes-Benz G 500) modellt egy visszafogottabb Ford Focusra cserélte. Nemrég viszont egy Volkswagen Golffal utazott, amikor Assisiben tett látogatást. 

Borítókép: ToyotaUK | Twitter | Fair Use
Hírek
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Bányai Krisztina 2020. 11. 14. 14:28

    Itt van több kép és infó az autóról ami furcsa mód hidrogén hajtású és nem elektromos.
    https://h2info.hu/cikkek/az-uj-papamobil-egy-toyota-mirai/