2020. 10. 08.

Rasszista a szerecsen király ábrázolása az ulmi evangélikusok szerint

Eltávolítják az ulmi evangélikus nagytemplom Betleheméből a „szerecsen király” szobrát. Az indoklás a figura „egyértelműen rasszista ábrázolása”.

Az ulmi evangélikus közösség idén a templom több száz éves Betlehemét a három király nélkül mutatja be – számol be a Welt. Döntésüket úgy indokolták, hogy oka Menyhért, a szerecsen király „egyértelműen rasszista ábrázolása”.

A három figurát, köztük a fekete Menyhértet, nem szabad ebben az évben bemutatni – közölte  Ernst-Wilhelm Gohl, a templom esperese. Gohl szerint ezzel a közösség a Németországban zajló rasszizmus-vitára kíván reagálni.

hirdetés

„Menyhért fabábuja

vastag ajkaival és idomtalan alakjával mai szempontból egyértelműen rasszistának tekinthető”
– folytatja Gohl.

Ezt a közösség nem tudja és nem is akarja ebben a formában meghagyni. Ezért idén a karácsony történetét Lukács evangélista szerint mesélik el, ebben a három király alakja nem bukkan fel. A döntéssel az evangélikus közösség szeretné elkerülni az ünnepek alatti feszültséget, vitát. Menyhért figurájáról a végleges döntést a lehető legnagyobb nyugalomban, az újév során szeretnének meghozni – mondta Gohl.

A betlehemi királyok ábrázolása egészen a 11. századig nyúlik vissza. Míg Németországban Menyhértet, a magyar kultúrában a három király közül hagyományosan Boldizsárt tekintik szerecsen, vagyis fekete királynak. A három király alakja a néphagyományból származik, a Biblia eredeti, görög nyelvű szövege sem számukat, sem nevüket, sem minőségüket nem említi, egyszerűen napkeleti bölcsekről beszél.

Borítókép: Juan Moyano | Dreamstime.com (A kép illusztráció.)
Hírek
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 10. 08. 14:50

    “mai szempontból egyértelműen rasszistának tekinthető” Nem tudom eldönteni,hogy sírjak e vagy nevessek. Némelyek szednek fel valami értelmet magukra az életük során,némelyek a koszon kívül semmit.
    Ha nem vettétek még észre,szépen haladunk afelé,hogy a Bibliából el kell távolítani majd az összes zsidót – beleértve természetesen Jézust is – és csak a római katonák maradhatnak.
    Az is elgondolkodtató,hogy a vezetőink ehhez partnerek.
    Ám tanulságait is észre kellene venni. A tanulság pedig az,hogy ide vezet a téves gondolkodás amit természetesen másban felfedezünk de magunkban nem. Aki a szerecsen ábrázolását rasszistának tartja az a végtelenségig felszínes és megszállott. De vedd észre,hogy technikailag ugyan az,mintha valaki Isten akaratát akarja teljesíteni. Ha most dühös vagy rám,akkor nagyon mélyen el kell gondolkodnod,mert nem sokban különbözöl tőlük. Hidd el,nekem semmi bajom Istennel és a szerecsennel sem. A bajom a gondolkodás móddal van. Ha még mindig azt hiszed,hogy Isten ellen beszélek vagy lebeszéllek róla akkor valamit rosszul csinálok,de lehet,hogy te nem érted amiket írok,mert a komplexusaid nem hagynak gondolkodni.
    A kereszténység ha jól csinálják nagyon jó vallás,a legfontosabb értékek benne vannak.