2020. 10. 08.

Most virtuális látogatást tehetsz a római katakombákban!

Idén harmadszorra rendezik meg a katakombák napját, október 10-én szombaton. A különleges élményhez nem kell Rómába utaznunk, virtuálisan is betekintést nyerhetünk az őskeresztények életébe!

Az idei, 2020-as nap mottója: ,,Micsoda Paradicsom!”, melynek célja, hogy újra fölfedezzük a korai keresztények archeológiai és spirituális örökségét – írja a Vatican News. Öt év telt el Ferenc pápa Laudato si’ – kezdetű enciklikájának közzététele óta, ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy idén a katakombákban ábrázolt természeti szépségeket mutatják meg a nagyközönségnek.

,,A bukolikus jelenetek, a virág-, növény- és állatábrázolások, melyek önmagukban, vagy bibliai, jelképes formában jelennek meg, a kezdetekhez visznek vissza minket. Az édenkertbe és egyben a Paradicsomba, a boldogok országába, ahol a teremtett világ eredeti szépségét újrateremtve látjuk mint célt, életünk zarándokútjának végén, melyen a Feltámadt Krisztusba vetett hit adott támaszt nekünk” – írja a Keresztény Archeológia Pápai Bizottság közleménye.

A járvány miatt a katakomba-nap virtuálisan fog zajlani. A kezdeményezés honlapján szombaton 10.45-től 18.30-ig elmélkedéseket hallhatnak az érdeklődők, illetve olyan felvételeket csodálhatnak meg a római Anapo-úti katakombákról, amelyeket eddig még nem mutattak be a nagyközönségnek.

A honlapon virtuális kiállítás keretében tekinthető meg a „Laudata Terra”, Max Serradifalco művész munkáiból, melyeket a pápai enciklika ihletett a teremtett világról.

Az Anapo úti katakomba

A most bemutatandó katakomba az Örök Város északi részén, az ősi Via Salaria mentén található, és a III-IV. századra vezethető vissza. 1578. május 31-én fedezték fel a munkások a katakombát, amikor az üledékes tufakőzetben ásva megcsuszamlott a föld, és előbukkant ez a falfestményekben, feliratokban és szarkofágtöredékekben gazdag temetkezési hely. Emberi testeket nem találtak, valószínűleg azért, mert a IX. században a katakombák halottait átszállították a temetőkbe. Az Anapo úti katakomba a zarándokok, humanisták és oratoriánusok kedvelt úticélja lett, akik a temetkezési kultuszon és az itt található bibliai képábrázoláson keresztül erősítették meg katolikus álláspontjukat a XVI. században felmerült protestáns vita kapcsán.

Forrás: Vatican News

Borítókép: Tõnis Valing | Dreamstime.com (A kép illusztráció.)
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás