2020. 09. 26.

„Ti kinek tartotok engem?”

Lukács evangéliumában az apostoloknak teszi fel Jézus a címben szereplő kérdést, de az akár nekünk is szólhatna, akik hiszünk benne. Vajon mi kinek tartjuk Őt?

Jézus a kérdés előtt arról is érdeklődött a tanítványoknál, hogy az emberek kinek tartják őt, majd őket is megkérdezte:

„Ti kinek tartotok engem?

hirdetés

Péter válaszolt: Az Isten Fölkentjének.” (Lk 9,20)

És azon elgondolkodtunk már, hogy mi kinek tartjuk Jézust, ha nekünk szegezné ezt a kérdést?

Biztos sokunkban megszületne a gyors válasz, hogy „Isten Fiának”. Azonban ha ennél kicsit bővebben is megfogalmazzuk, akkor mit mondanánk? Ezen gondolkodtam el a mai napon és az alábbi válaszok jutottak eszembe:

  • aki annyira szeretett, hogy az életét adta értem
  • aki megváltott a bűneimtől
  • aki akkor is segít felállnom, amikor újra és újra elbukom
  • aki erőt ad, ha azt érzem, reménytelen a helyzetem
  • aki mindig ott van velem, akkor is, ha én sajnos nem figyelek rá
  • aki eláraszt szeretetével és kegyelmével
  • aki mindig meghallgat

Úgy érzem, ezt a sort a végtelenségig lehetne folytatni, de ami a legfontosabb, hogy Ő a mi Megváltónk, ezért sem hanyagolhatjuk el imaéletünket, mivel Ő csak egy kis figyelemre vágyik tőlünk, amelyet nem szabadna elfelejtenünk a sok teendőnk közepette. Hiszen fontossági sorrendben minden csak Ő utána van…

Borítókép - Fotó: Photodynamx | Dreamstime.com
#csakegygondolat Hortobágyi Tibor
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 09. 27. 09:43

    Bennem a gyors válasz: A tanító. Számomra a legértékesebb “tulajdonsága” az,hogy megpróbál figyelmeztetni mindarra amit nem veszünk észre. Egyike a fontos tanításának,hogy legyünk együtt érzőek és figyeljünk oda egymásra. Ezek az érzések ma is ugyan azok,mint akkor.
    A sátánról alkotott képét eltúlzottnak és pontatlannak tartom azonban. Bizonyos tanításai nagyon tömörek és amit az ember nem ért azt megvalósítani sem tudja/akarja.Ilyen a
    “Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük” Számomra ez maga Jézus. Csakhogy ez a mondat nekem többet jelent annál,mint amit elsőre gondolnátok.Ez olyan,mint a gyökér a fának,innen indul ki minden.
    Természetesen azt sem felejtem el,hogy Jézus szavai csak jóval halála után kerültek leírásra,amit az író istenképe,komplexusai nagyon befolyásoltak.
    “Isten fia,meghalt értünk,megváltott”,stb. Ezek nem befolyásolnak. Isten mindenkivel azt tesz amit jónak gondol,nem kívánom lerángatni a szintemre és megmondani vagy befolyásolni,hogy mit tegyen.
    Természetesen mindennek meg van az oka.Tudod e mért nincs egyforma hópehely?….mert nincs egyforma út.