2020. 09. 25.

Tolvajok lopták el a Szent II. János Pál pápa vérét tartalmazó ereklyét

Szomorú hírt közölt csütörtök este az olaszországi Spoleto érseke. A város székesegyházából ellopták a Szent II. János Pál pápa néhány csepp vérét tartalmazó ereklyetartót. Renato Boccardo érsek videóüzenetben intézett felhívást a tolvajokhoz, hogy szolgáltassák azt azonnal vissza, mert a város hívőit nagyon megrázták a történtek.

Az aranyozott ereklyetartóban Szent II. János Pál pápa vérének néhány cseppjét őrizték, ezt a lengyel pápa egykori személyi titkára, Stanislaw Dziwisz bíboros, nyugalmazott krakkói érsek adományozta Spoleto és Norcia közös egyházmegyéjének 2016 szeptemberében. Az ereklyetartót egy másik templomba akarták áthelyezni, amelyet Szent II. János Pál emlékére szentelnek fel október 22-én, egykori pápai beiktatásának napján.

Renato Boccardo érsek videóüzenetben szorgalmazta a relikvia visszaadását. Hangoztatta, hogy a város hívőit mélyen megrázták a történtek.

hirdetés

„Remélem, hogy az elkövetőket a tudatlanság vezette, és nem akarták megsérteni a hívőket. Azt is remélem, hogy nem haszonlesésből történt a lopás”

– jelentette ki Boccardo érsek.

A helyi kulturális élet képviselői is csatlakoztak a felhíváshoz, az ereklye visszaszolgáltatását sürgetve. A rendőrség nagy erőkkel nyomoz. Sajtóértesülések szerint az ereklyetartót a spoletói dóm egyik oldalsó kápolnájában őrizték. A lopást a templomőr vette részét. A székesegyháznak ezen a részén nem volt riasztó, a tolvajok átugrották a kápolnát lezáró rácsot.

Az egyház a napokban emlékezik meg a későbbi egyházfő Karol Wojtyla születésének századik évfordulójáról: 1920 májusában született, de a koronavírus-járvány miatt az évforduló megünneplését elhalasztották. Pénteken Andrzej Duda lengyel elnök is ellátogat a Vatikánba Szent II. János Pál sírjához. A lengyel pápát 1978 októberében választották meg egyházfőnek, 2005 áprilisában hunyt el, 2014-ben avatták szentté.

Forrás: MTI

Borítókép - Fotó: Javarman | Dreamstime.com
Hírek
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 09. 26. 08:53

    Két dolog jut eszembe ennek kapcsán de előtte nagyon remélem,hogy megkerül az ereklye.
    Ha jól tudom van egy olyan tiltás,hogy istent ne ábrázold égre,földre. Mi azonban nem tudunk gátat szabni a képzeletünknek,vágyainknak és ahol tudjuk ábrázoljuk.Pedig a tiltás okkal teszi de mi fittyet hányunk erre.
    A másik,hogy mindig kell valami kézzel fogható ereklye aminek az eredete idővel a homályba vész.Vajon mért ragaszkodunk ennyire e kettőhöz? Mért van szükségünk rá?
    Keresztes Szent János ebben felette állt mindenkinél,mert mikor megkérdezték tőle,hogy milyen Isten,ezt válaszolta:”sem ez,sem az.” Mivel ezt nehéz betartanunk (vagy lehetetlen) annyi féle Isten van,ahányan vagyunk.
    (Vissza az ereklyére) Szerintem egy olyan embernél lehet,aki az átlagosnál jobban kötődik egy megfogható dologhoz.Csak annyiban különbözik az ereklye tartóktól,hogy e vonzása mérhetetlen önzéssel párosul. Ám mindketten nagyon értékelik az elhunyt pápát.
    Remélem nincs igazam és bár nekem semmit nem jelent a vére,a többiekre való tekintettel remélem,hogy épségben (és eredetiben) megkerül az ereklye.