2020. 09. 20.

„A templom nem rombolható le, mert bennünk él”

Filmrendező, producer, a Vatikáni Rádió szerkesztője Somogyi Viktória, akinek „A hit kiárusítása” c. dokumentumfilmjét három éve mutatták be, de még ma is különböző filmfesztiválokra hívják meg ezzel kapcsolatban. Vele beszélgetett a Képmás, az interjú legérdekesebb részeit pedig most szemlézzük.

Somogyi Viktória először turistaként volt Rómában, ahova később már jezsuita ösztöndíjjal, diákként tért vissza. Már 18 éve él az „örök városba”, és 16 éve a Vatikáni Rádió munkatársa. Azonban szívesen utazik az Egyesült Államokba is. 2017 októberében jelent meg „A hit kiárusítása” c. dokumentumfilmje, amely az USA-ban tapasztalható templombezárásokról szól, de nem feltétlen abban az értelemben, ahogy azt mi elsőre gondolnánk, vagyis, hogy azért történik a bezárás, mert elfogyott a helyi közösség.

„Amikor templombezárásokról beszélek, nem az adott templomhoz tartozó közösség természetes kihalása, elköltözése, elfogyása által előálló helyzetekre utalok, mert ilyen esetben senki nem tiltakozik a bezárás ellen. Azokra az esetekre gondolok, amikor az egyházmegye vezetése a hívek akarata ellenére, bevonása nélkül határoz a bezárásról, és elzárkózik a párbeszédtől. Egymástól független statisztikák bizonyítják, hogy az érintett plébániaközösségek 40%-a elhagyja magát a Katolikus Egyházat is a nagy csalódottság miatt, mivel elégedetlen az eljárás módjával, az egész folyamattal és annak következményeivel” – mondta el az interjúban Somogyi Viktória.

A Vatikáni Rádió szerkesztője elárulta, hogy amerikai útjai során felkeresett több magyar közösséget is, ahol a szeretetteljes befogadás mellett identitásuk őrzését is fontosnak tartják az ott élők. Ezért is lényeges szerinte, hogy megőrizhessék templomaikat, amelyek a közösségmegtartás nélkülözhetetlen helyei is.

hirdetés

„Ahogy a templomokat, plébániákat nem lehet pusztán statisztikák, üzletvezetési, gazdasági szempontok alapján megítélni, mert spirituális, szakrális valóságokról van szó, amelyekben más nézőpontok és dinamikák is érvényesülnek és fontosak, ugyanígy a vatikáni vagy egyházi intézményekben is lehetnek más szempontok, amelyek fontosabbak, mint a társadalmi trendek elvárásai. Humorosan azt is mondhatnám, ha egy labdarúgó csapatban játszom, nem kérem rajta számon a baseballban alkalmazott szabályokat, azokat nem akarom ráerőltetni, és tiszteletben tartom a csapat szabadságát, hogy a saját szabályai szerint szervezze működését.”

Somogyi Viktória azt is kiemeli, hogy nagyon fontos számára sok teendője mellett Istenkapcsolata is. Dokumentumfilmje elkészítésekor egy latin-amerikai hívő fogalmazta meg neki, hogy

„a templomot senki nem veheti el tőlünk, senki nem rombolhatja le, zárhatja be, mert a templom bennünk él.”

A teljes interjú itt olvasható el.

Forrás: Képmás

Borítókép - Fotó: Johnypan | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 09. 21. 14:22

    „a templomot senki nem veheti el tőlünk, senki nem rombolhatja le, zárhatja be, mert a templom bennünk él.” A templom az a hely ahol közösségben gyakorolhatjuk istenhitünket. Egyedül is gyakorolhatjuk,hisz Isten mindenhol jelen van ám az embernek szüksége van közösségre,mert bizonyos dolgokat jobb együtt csinálni. A templom és minden más ilyen,nagyon hasznos a lelkünknek.
    A templom Isten háza gondolattal nem értek egyet,mert minden ami körül vesz minket,Isten háza de inkább önmaga,márpedig ha istennel vagyunk körülvéve,minek neki ház? Félre ne érts,nem azt mondom,hogy nincs szükségünk templomokra,igen is szükségünk van!