2020. 09. 15.

,,Ha hozzánk nem jöhetnek a hívek őszinte kérdésekkel, akkor mennek máshová” – Bese Gergő

A technika fejlődésével mindenkinek lépést kell tartania és három bátor római katolikus pap vállalkozott is arra, hogy úttörők legyenek ebben. Dr. Fábry Kornél a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára; Bese Gergő atya a 777 bloggere, jánoshalmi káplán és Kovács Zoltán kisteleki káplán a Ridikül műsorának a vendégei voltak, ahol az egyház és a közösségi média kapcsolatáról beszélgettek.

Minden elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy öröm volt nézni ezt a beszélgetést. A három atya a beszélgetés elején az elhívásukról mesélt. Kovács Zoltán mechatronikai mérnöknek készült, de a hivatásával kapcsolatban nagy nyugtalanság volt benne. Végül úgy döntött, megkérdezi Istent a hivatásáról.

„Ha Isten mindenható, akkor jó lesz megkérdezni, mert hátha választ ad a kérdéseimre.” – mesélte nevetve akkori gondolatmenetét. A válasz természetesen nem váratott magára. 

Fábry Kornél a papi hivatás választása előtt nagy hiányérzetet élt meg.

„Aki itt él a földön, az megtapasztalja, hogy egy idő után a földi dolgok nem elegek. Meg lehet csömörleni bármiben. És a lelkünk azt mondja, hogy nem lehet ennyivel megelégedni.” 

Szó esett arról is, mennyire fontos egyáltalán egy egyházi személynek, vagy intézménynek jelen lenni az online térben. Bese Gergő atya úgy fogalmazott: „Ami az online világban nincs, az nem is létezik.” – majd folytatta. „Ha más badarságok meg fent vannak, amelyek a nyitott szívű keresőt rossz irányba el tudják vinni, akkor adjunk nekik egy lehetőséget, hogy ránk találjanak.” Bese Gergő atya a 777-ről is beszélt. Bevallotta, hogy az oldal indulásakor szkeptikus volt; nem gondolta, hogy van Magyarországon annyi fiatal, akiket egy ilyen felület érdekelne. „De a siker azt mutatja, hogy van és egyre többen vannak.”

Fábry Kornél atya elmondta, hogy a Misevlog megszületéséhez egy jól sikerült ,,magyarázós mise” adta az ötletet. Kornél atya szembesült vele, hogy mennyi apró részlete van a misének, amelynek a jelentésével egyáltalán nincsenek tisztában a hívek, ezért fontosnak tartotta, hogy szélesebb körhöz is eljussanak ezek az információk. A videók olyan sikeresek lettek, hogy az online oktatásban is nagy szerepet kaptak; a hittantanárok örömmel vették segítségül őket az oktatásban. 

A műsor meglepetésvendége Klausz Melinda közösségimédia-szakértő volt, aki szintén hangsúlyozta az online jelenlét fontosságát. „A mai kor embere – főleg a fiatalabb generáció – igényli azt, hogy az online kommunikációban jelen legyünk.” – emelte ki. „Ott van a fiatalabb generáció és ha nem megyünk oda, akkor nem tudjuk behívni őket a templomba, nem lesz rendszeres, mert a szülő még csak elviszi a kisgyereket, de egy idő után azt gondolom, hogy meg kell teremteni a saját vonzerőnket, hogy miért döntsön felnőtt fejjel is mellettünk.”

A 777 oldalának az első naptól kezdve célja volt, hogy a tabuként kezelt témákról is őszinte párbeszédet lehessen folytatni. Azonban a műsorban felmerült a kérdés, hogy egyes kérdéseket szabad-e ilyen nyíltan tárgyalni, vagy meg kéne hagyni inkább a gyóntatószékre?

Bese Gergő atyának határozott véleménye volt a témáról.

„Ha nem beszélünk róla, attól még a probléma megvan.

A híveink és a közösségeink ebben a világban élnek és próbálnak benne eligazodni. Ha hozzánk nem jöhetnek őszinte kérdésekkel és azokra nem kapnak olyan választ, amit el is fogadnak, tehát látják azt, hogy hiteles válasznak az egyház tanítását próbáljuk átadni, akkor mennek máshova.” 

Fábry Kornél hangsúlyozta, hogy nem mindegy kinek mit mondunk. Vannak bizonyos témák, melyekről nem szoktak prédikálni, mert az egyéni helyzetek egyéni megoldásokat írnak elő. Az atya ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy egy pap sosem magánemberként van jelen. „Mi sosem magánemberként nyilatkozunk.

Attól kezdve, hogy felszentelt papok vagyunk, nem egy magányos vloggerként szereplünk a tévében, hanem képviselünk egy intézményt, magát az egyházat.

Ha én bárhol megjelenek, bármit mondok, akkor nem csak magamat képviselem. Pál apostol mondja így: nem vagytok a magatokéi.”

A teljes beszélgetést ITT lehet megtekinteni.

Borítókép: Ridikül/Fejér Gábor
Szemle Videók
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 09. 16. 11:19

    “Minden elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy öröm volt nézni ezt a beszélgetést.” Ez a mondat itt viccesen hangzik.Nem az “öröm volt nézni” hanem a “minden elfogultság nélkül”. Légy elfogult nyugodtan,engedd meg magadnak írásban is,hisz gondolatban már megtetted.
    “És a lelkünk azt mondja, hogy nem lehet ennyivel megelégedni.” Bizony a lélek nagy úr.
    “Bevallotta, hogy az oldal indulásakor szkeptikus volt;” Erről van szó,engedd meg magadnak az őszinteséget,nem úgy mint az első idézetben.
    “Ha nem beszélünk róla, attól még a probléma megvan” Szuper! Mikor beszélünk róla,attól viszont még nem szűnik meg de mindent így kell kezdeni. Tehát fontos tovább lépnünk és gyakorlati megoldásokat találni rájuk. A gyakorlati megoldás lehet nagyon sok esetben a tett,cselekedet. Ha már megvan az elemzés és az elméleti tudás,akkor a cselekvésen van az idő.
    “Mi sosem magánemberként nyilatkozunk.” Szerintem meg igen. Csak annyi a különbség,hogy a hallgatóság jobban összekapcsolja a papot az egyházzal,mint a tanárt az iskolával. Szerintem mindenki magánemberként nyilatkozik legtöbbször. Ami teljesen természetes.
    Jó ötlet megjelenni az online médiumban. A fiatalokat azért nehéz “megfogni” mert sokkal tájékozottabbak ma mint évtizedekkel ezelőtt.
    Minden változik. Nem lehet az ókori gondolkodást ráerőltetni a fiatalokra. A legnagyobb hibát abban látom,hogy az egyház nem rugalmas. Ami a jelen korban van az a múltban nem létezett vagy sokkal másabb volt. Ezt kell felismerni. Ilyen az :ördög,Isten,világ teremtése,stb. Egyszerűen máshogyan kell beszélni ezekről. Ehhez kívánok nagyon nagy sikert és kitartást. Vegyük észre Isten jelenlétét.