2020. 09. 15.

A pornófüggők kétszer akkora eséllyel válnak el

Mit csinál a pornó az agyaddal? Természetesen a tieddel semmit, hiszen ez téged biztos nem érint – vezeti be a pornófüggőségről szóló, elképesztően tanulságos videóját az Axióma. Csak egy tény a sok közül: a válás valószínűsége megduplázódik azoknál a pároknál, ahol megjelenik a pornó, illetve a nők háromszor nagyobb eséllyel válnak el, ha elkezdenek pornót nézni.

Ma már tudományos bizonyítékok vannak arról, hogy a pornó veszélyes – nemcsak a lélekre, hanem a testre nézve is. A pornó ugyanis nem az agy egészséges szexualitás iránti vágyát szolgálja ki, hanem extrém és mesterséges módon megfertőzi azt. Az agy jutalmazóközpontjának feladata az, hogy a túlélésünket (evést) és a fennmaradásunkat (szaporodást) elősegítő célokra motiváljon bennünket, majd megjutalmazzon érte. Amikor egy kívánatos tevékenységet végzünk, a jutalmazóközpont válaszul dopamint termel, amellyel elárasztja az agyunkat, ez okozza az örömérzetet.

Pornónézéskor azonban egyre magasabbá válik az ingerküszöb, így egyre sokkolóbb és erőszakosabb tartalom szükséges ahhoz, hogy ugyanazt az örömöt átélje az agy, mint először.

A jutalmazóközpont ráadásul agyi átrendeződéseket is végrehajt, hiszen új agyi kapcsolódások jönnek létre az örömérzet és az azt kiváltó tevékenység között. Ahogy ezek az új idegkapcsolatok létrejönnek, az agy egyre jobban fog vágyakozni az örömöt okozó tevékenységre, jelen esetben a pornóra, így idővel hiperérzékennyé válunk minden olyan jelre, amely a pornónézéshez köthető (pl. egyedüllét, számítógép látványa, böngésző megnyitása).

Egy 2012-es, 1500 férfi bevonásával végzett kutatás alanyainak 56 százaléka arról számolt be, hogy a szexuális ízlésük extrémebb és abnormális lett a pornó hatására. Ez nem csoda, tekintve, hogy

hirdetés

a pornófilmek 88 százaléka erőszakot tartalmaz.

Hevesi Krisztina szexuálpszichológus szerint a pornófüggők körében sokkal gyakoribbak és korábban jelentkeznek a szexuális zavarok, így például az erekciós problémák, már a 40 év alattiaknál is.

A pornó hatására továbbá az agy szürkeállománya zsugorodik, a motivációs készség romlik, az örömérzet eltompul, és ezzel együtt erősödik a depresszióra való hajlam.

A pornó persze a párkapcsolatokra nézve is rendkívül káros. Megdöbbentő tény, hogy a válás valószínűsége megduplázódik azoknál a pároknál, ahol megjelenik a pornó, illetve a nők háromszor nagyobb eséllyel válnak el, ha elkezdenek pornót nézni.

De mit tehetsz akkor, ha már belecsúsztál? Először is fontos kimondani: nem vagy rossz ember attól, hogy pornót nézel.

Ne engedj a szégyennek: merj beszélni róla a barátaiddal vagy családoddal!

Mások is küzdenek vele, csak nem beszélnek róla. Kezdd el abbahagyni a pornónézést, és amikor jönnek az elvonási tünetek, tudatosítsd magadban, hogy ami történik, fiziológiai folyamat, és el fog múlni. Ha véletlen megbotlasz, ne ess pánikba! Légy büszke magadra, hogy ilyen sokáig kibírtad, és folytasd a leszokást!

 

 

Forrás: Axióma

Borítókép - Fotó: Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

3 hozzászólás

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 09. 16. 08:23

    “Először is fontos kimondani: nem vagy rossz ember attól, hogy pornót nézel.” Ez a hozzáállás tetszik nekem. A cikk nagyon jó! Nem keveri bele azokat amit nem kell (nagyon fontos dolog ez) de pár dolgot elmond amivel számolnunk kell.
    Nem is a cikkhez szólok hozzá,hanem ahhoz ami nincs is benne. E cikk az embert helyezi közép pontba,úgy ahogyan kellene többször is. A teljesség igénye nélkül,mégis figyelemfelkeltően.
    A probléma nálunk jelentkezik és mi is tudjuk megoldani (persze segítséggel). Nem szerepelnek (ketten!) benne olyanok,akiktől nem függ a dolog. A kép tűélesen (terjedelméhez képest) mutatja a problémát, úgy ahogyan ezt többször kellene.

  • Válasz Németh Rezső 2020. 09. 20. 13:16

    Amerika betiltotta a Tik-Tokot el is fog tűnni, ami bizonyítja hogy lehetséges az internet szabályozása. A pornót mint bizonyítottan káros dolgot is tiltani kellene. A szocializmusban is működött a tiltás. Lehetséges volt az illegalitásba száműzni ,töredéke problémát okozott mint ma. Az hogy a válások csökkennének és a születéssszám nőne az 1000%. Szüleim 3 évet vártak rám . Az orvos tanácsára jött a siker aki azt mondta 4-5 napnál sűrűbben ne legyenek együtt. Tehát a titkon végzett onánia megszűnése a termékenységet is növelné. Úgyanis a spermaszám 1/3 a jelen statisztika szerint az 50 év előttinek. Namost az hogy ezek egyáltalán problémaként legyenek el illetve felismerve a kereszténységnek uralomra kellene kerülni. Ezt a tényt is fel kéne ismerni. Ami több mint 1000 évig működött is. Az hogy a kereszténységnek ellenzékben kell lenni úgy lehet csak önmaga az őr Dögnek a meséje amit megetetnek veletek. De visszajön a próféciák szerint ez, mert a vég előtt az egész világon hirdettetik az evangélium. Az csak az Egyház uralma esetén müködik. Mert az nem hirdetés hogy hallhatsz róla ha akarsz, hanem az a hirdetés ha meghallgattatják veled.

    • Válasz Filipánics Tibor 2020. 09. 21. 14:31

      “Namost az hogy ezek egyáltalán problémaként legyenek el illetve felismerve a kereszténységnek uralomra kellene kerülni.” Ez nagyon érdekes üzenetet hordoz.
      “őr Dögnek a meséje amit megetetnek veletek.” Kié is lenne ha nem az ördögé?
      “az a hirdetés ha meghallgattatják veled” Hmm,eléggé radikális és mint tudjuk,a radikalizmus nem jó dolog.
      Azt sem szabad elfelejteni,hogy az illetőnek az istenhite az egyedüli jó és ha nem egyezik a tiéddel,akkor a “meghallgattatják” alapján el kell FOGADTATNI. Ezen gondolkozz el,egy pozitív változás lenne vagy negatív?