2020. 09. 14.

3 év börtönt kaphat az a szlovén férfi, aki egy plébániára és a tihanyi apátságba is betört

3 év 7 hónap börtönbüntetést kaphat az a szlovén férfi, aki Keszthelyen, Tihanyban és Szombathelyen is egyházi intézményeket fosztott ki. A tolvaj nem volt válogatós: papi otthonba, plébániára és a tihanyi apátságba is betört.


Plébániáról, apátságból, papi otthonból lopott az az 58 éves szlovén állampolgárságú férfi, aki a Veszprémi Járási Ügyészség vádemelését követően letartóztatásban várja ügyének tárgyalását – írja a 24.hu.

A férfi öt évvel ezelőtt, 2015 nyarán az egyik keszthelyi plébániánál jelent meg, ahova a nyitott ajtón át akadálytalanul bejutott. Átkutatta az egyházközség irodáját, melynek során a helyiségben tartott széf kulcsát az íróasztalban megtalálta, a pénzkazettát kinyitotta, és a plébánia tulajdonát képező 356 ezer forintot pedig elvitte belőle. A férfi tavaly nyáron visszatért Magyarországra, ahol előbb Tihanyba, majd egy héttel később Szombathelyre utazott.

A férfi látógatójegyet váltva jutott be az apátságba, azonban a többi turistától hamarosan külön vált, és egy vasrácsot felfeszítve az emeletre ment. Az emeleten az egyik szobát feltörte, s onnan 600 ezer forintot, illetve közel 1 millió 600 ezer forint értékű különböző valutát lopott el. A férfi további három helyiségbe is megpróbált bejutni, de azoknak az ajtajával már nem bírt. A vasrács és az ajtók megrongálásával az elkövető 190 ezres kárt is okozott.

A férfi Szombathelyen a 11 órai szentmise megkezdését kivárva surrant be egy papi otthonba, melynek egyik szobájából a szekrényfiókot felfeszítve 67 ezer forintot, míg egy másik helyiség nyitott íróasztalfiókjából 190 ezer forintot vitt el.

Az ügyészség 3 év 8 hónapot és 4 év vezetéstől eltiltást kért a hétrendbeli lopással vádolt férfire.

Forrás: 24.hu/vaol

Borítókép - Fotó: Dreamstime - a kép illusztráció
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás