2020. 09. 09.

Miért akarták az amerikai katolikusok megbuktatni a pápát?

Az amerikai katolikusok és a Vatikán konfliktusa egy összeesküvés-elméleteket gyártó regény alapja is lehetne, azonban Nicolas Senèze, a La Croix (A kereszt) című francia katolikus napilap – vatikáni tudósítói posztjáról nyáron távozott – újságírója oknyomozó könyvében részletesen ír az ügy hátteréről. A „Hogyan akarta Amerika megbuktatni a pápát?” c. könyv itthon az Új Ember gondozásában jelent meg. Az író a Válasz Online-nak adott interjút, amelyet most szemlézünk.

„Két évvel ezelőtt 2018. augusztus 26-án reggel forrongó hangulat uralkodott a pápát írországi útjára kísérő újságírók szálláshelyén” – áll a könyv ismertetőjében. Ekkor derült ki, hogy az éjszaka folyamán futótűzként terjedt a hír, hogy a volt amerikai apostoli nuncius, Monsignor Carlo Maria Viganò nyílt levélben bírálta a Vatikánt, amelyben többek között Ferenc pápát is lemondásra szólítja fel, amiért falaztak a szexuális visszaélések miatt lemondatott Theodore McCarrick volt bíborosnak.

Nicolas Senèze többek között ennek az ügynek a hátteréről is ír a „Hogyan akarta Amerika megbuktatni a pápát?” c. könyvében, amelyben fontos szerepet kapnak az amerikai katolikus üzletemberek is.

„A mai katolikus egyház egyik legfontosabb, ám a kívülállók számára talán nem mindig érzékelt törésvonala az egyházzal kapcsolatos felfogásról szól.

hirdetés

Sokan szeretnének olyan katolicizmust, amely csak a spirituális kérdésekkel foglalkozik és távol tartja magát a társadalmi kérdésektől. Ezt Ferenc pápa határozottan ellenzi.

(…) A gazdag amerikai üzletemberek úgy gondolják, az egyháznak rendszerszinten nincs dolga a szegényekkel, az elesettekkel, rajtuk a jótékonykodás segít – a globális gazdasági rendszer meg úgy jó, ahogy van. Amikor XVI. Benedek, majd Ferenc pápa a piaci liberalizmust kritizálja, az nagyon zavarja ezeket a tehetős amerikai katolikusokat” – nyilatkozta Senèze a Válasz Online-nak adott interjújában.

Hozzáteszi, hogy az Egyesült Államokban nem újdonság, hogy a világiak nagy befolyást gyakorolnak az egyházra, mert az állam alapításától kezdve fontos szerepet játszanak az egyházakban. Sajnos ez összefüggésben áll azzal is, hogy az amerikai katolikus egyháznak dollármilliókat kell fizetnie a szexuális zaklatásokban megítélt kártérítések miatt, ami nem sikerülne a katolikus üzletemberek adományai nélkül. Senèze elmondta, hogy a katolikus üzletemberek a Vatikánt is támogatták a nekik tetsző projektek keretében, de aztán megharagudtak Ferenc pápára, amikor a szentatya szembement velük.

„Még Ferenc pápaságának elején is jól működött a rendszer, aztán úgy látta, hogy a pápaságról alkotott víziójával ellentétes projekteket terjesztenek elé, rácsapott az asztalra és azt mondta: mivel azt mondjátok, ez az én pénzem, akkor nem arra fog menni, amire ti akarjátok, hanem olyasmire, amit én akarok.”

A La Croix (A kereszt) című francia katolikus napilap vatikáni tudósítói posztjáról nyáron távozó újságíró mielőtt elhagyta Rómát, egy személyes audiencián járt Ferenc pápánál. Elmondta, hogy a találkozás alapján úgy látja, a szentatya

„minden egyházi erőfeszítésével azon dolgozik, hogy a hitet megtisztítsa a különféle az ideológiáktól és az Egyház visszatérjen az evangéliumhoz.”

Senèze arról is beszélt az interjúban, hogy bár Ferenc pápa szerinte jó kondícióban van, úgy látja, amikor már nem érez elég erőt tisztsége betöltéséhez, ugyanúgy dönthet, mint elődje, XVI. Benedek és lemondhat pápaságáról. Azonban a szentatyának addig még fontos céljai vannak. Az egyik, hogy szeretné, ha utódja folytatná a reformokat, valamint nem akarja őt zavarni.

„Mindenképpen el akarja kerülni azt a helyzetet, ami XVI. Benedekkel alkalmanként előfordult – amikor is az emeritus pápát felhasználva akarták az újat zavarba hozni.”

A teljes interjú ide kattintva olvasható el.

Forrás: Válasz Online

Borítókép - Fotó: Antoine Mekary | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

3 hozzászólás

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 09. 09. 21:03

    “többek között Ferenc pápát is lemondásra szólítja fel, amiért falaztak a szexuális visszaélések miatt lemondatott Theodore McCarrick volt bíborosnak.” Legfontosabb:nem tudom,hogy falazott e,de ha igen,akkor ezek jutnak eszembe.
    Mostanában tényleg sok (gonosz)papi dolog kerül napvilágra, kérlek tegyünk egy próbát. Képzeljük el,hogy az a pap egy tanár volt és az áldozat a gyermekünk. Ebben a felállásban,ha meghallod,hogy az iskola igazgató falazott a tanárnak,milyen érzéseket kelt benned ? Mit vársz a társadalomtól,melyben élsz? Mit vársz a tanári kartól? Létezik olyan kifogás,amelynél azt mondod,hogy megérted a kifogásukat amiért eltusolták az ügyet? Ugye jól emlékszem,hogy a társadalom minden része elítéli az ilyen viselkedést? Most akkor mi a különbség ha egy pápa tusol el egy ügyet? Csak a személy? Tudjuk magunkat függetleníteni a személytől? Ha az egyházban történnek ezek,akkor enyhébb a dolog? Gondolkozzunk el azon,hogy miért találjuk annak? Fontos!! Nem állítom,hogy a tusolás igaz!! csak eljátszottam a gondolattal,hogy mi emberek,hogyan is mérlegelünk.

  • Válasz Németh Rezső 2020. 09. 12. 21:39

    Úgy nem lehet jót tenni hogy mindenkinek tetsszen . Hinni kell a jóban és át kell gázolni mindenkin aki ellenáll. Mi a jó? Ezért kell az isteni felkenetés hogy tudhassa ezt a vezető. Nem egy római jog alapú szerzett jog az Istengyermekség. Amit örökölsz . A farizeusoknak is akik Ábrahám fiainak mondták magukat azt mondta Jézus Isten ezekből a kövekből is tud fiakat teremteni. A Lélek kenete az ami megmondja akár minden szereplőnek igen ezt kell tenni! Hajrá Ferenc! Minket a Luther kvázi rehabilitálásának ügye érint. Az igazság fontosabb mint a szerzett , öröklött státusz. Krisztusban lenni nem egy uv fényben fluoreszkáló olajkenet hanem szellem. Mindegy ki kinek a kölyke.

    • Válasz Filipánics Tibor 2020. 09. 14. 12:30

      “Úgy nem lehet jót tenni hogy mindenkinek tetsszen” Jó felismerés,de a cél az,hogy vedd észre,mi a fontos. Először magad,aztán a társad és a környezeted. Ennek együtt kell jónak lenni,amennyire csak lehet.
      ” Az igazság fontosabb mint a szerzett , öröklött státusz.” Így van,de,hogy ezt ki mennyire ismeri fel és mennyire gondolja komolyan,az itt a kérdés.