2020. 09. 01.

Hálaadó szentmisét tartanak Sajó Mátyásért

Sajó Mátyás története rengeteg embert megérintett: a fiatalembernél tavaly nyáron diagnosztizáltak csontrákot, amely rendkívül agresszív módon támadta meg szervezetét. Utolsó erejével is azért küzdött, hogy tanúságot tehessen hitéről, halála előtt nyolc nappal egy videó is készült gondolatairól, amely rengeteg embernek adott erőt. Ez volt Matyi utolsó kívánsága: betegen is másoknak erőt adni. Családja és barátai hálaadó szentmisét szerveznek az emlékére, amelyre most vasárnap kerül sor a Rákoshegyi Katolikus Templomban.

A Sajó család az alábbi levelet juttatta el hozzánk:

„Kedves Barátaink, Ismerőseink!

Ahogy annak idején ígértük, Matyira emlékezve hálaadó szentmisét tartunk – megköszönve, hogy a miénk lehetett, mindannyian ismerhettük – szeptember 6-án, vasárnap 16 órakor a Rákoshegyi Katolikus Templomban (Budapest, XVII. Szent István tér), majd ezt követően agapéra és kötetlen együttlétre várunk mindenkit a templom melletti ebédlőbe. A szentmisén a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Exsultate fiúkórusa énekel, amelynek Matyi is tagja volt.

hirdetés

A járvány terjedésének változását folyamatosan figyelemmel kísérve ezt a még távoli időpontot láttuk alkalmasnak erre, de ha aggasztóan romlana a helyzet, ezt az alkalmat is módosítanunk kell, amit időben jelzünk majd.

Reméljük azonban, hogy meg tudjuk tartani ezt a mindenki által várt és igényelt találkozót, és lehetőséget adunk közösen a szívünkben lévő kérdések megbeszélésére, a lelki békét erősíteni egymásban, amit azzal is kifejezhetünk, hogy nem a gyász szomorúságára, hanem Matyi mennyei boldogságára utaló öltözékben jelenünk meg.

Szeretettel

Sajó család”

Sajó Mátyás (1988-2020):

“Úgy éreztem, hogy az életem jó irányba halad, de amikor a Jóisten odaadta ezt a keresztet, akkor megértettem, hogy igazából megmentette az életemet. Nem tudhatom, hogy e kereszt nélkül mi lett volna velem. Maradtam volna-e az ő útján, vagy történt volna egy olyan családi tragédia amely megváltoztat? Egy ilyen kereszt tudatában biztos lehet az ember abban, hogy jó irányba tart. Bár földi szemmel teljesen értelmetlen ez a betegség, de nem gondolhatjuk, hogy a Jóisten megteremt ennyiféle embert a saját képmására, megáldja szellemmel, testtel és lélekkel, majd hatvan év után azt mondja, hogy tovább nincsen. Ennek van folytatása, az örök életben, ahol majd egyszer újra találkozunk.

A műtétem előtti szombaton volt egy virrasztás értem a templomban. Én is elmentem, bár már nem voltam túl jó állapotban, ezért a sekrestyében ültem. Nem mertem kinézni, mert mondták hogy milyen sokan eljöttek, akik mind csodáért imádkoztak, hogy ne legyen szükségem a műtétre. Mindenkinek nehéz volt elfogadni, hogy pont egy sportos ember, egy testnevelő tanár veszítse el a lábát. A végén erőt vettem magamon és kiálltam, hogy megköszönjem, de nehezen jutottam szóhoz, mert tele volt a templom. Olyan arcokat láttam, akiket templomban még sosem. A műtét után meglátogatott egy ismerősöm, és azt mondta, hogy “Pedig úgy reménykedtem, hogy csoda fog történni!”. Ekkor tudatosult bennem, hogy megtörtént a csoda, csak mi emberi szemmel vártuk azt, közben az Isten hatalmas csodát készített elő. Olyan emberek léptek be a templomba, olyan emberek imádkoztak, akik korábban még soha. Fantasztikus érzés volt, egy csodáért imádkoztunk, és közben rengeteg csoda történt! Az egész betegségem értelmét ez adja meg: miközben ennyien összefognak és imádkoznak értem, áldozatot hoznak, valójában nem biztos, hogy engem, hanem a saját életüket mentik meg.

Ez felfoghatatlan, ez ad értelmet az egésznek, ennél nagyobbat nem kérhetnék.

A műtétet követően úgy éreztem, hogy szükségem van arra, hogy elmenjek szentmisére. Bementem az atyához, és megkérdeztem, hogy ministrálhatok-e, elmondtam, hogy mi az, amire képes lehetek. Pontosan Szent Mátyás-ünnepére esett ez az alkalom, az olvasmányban azt a részt olvastam fel, hogy az apostolok tizenharmadikként Mátyást választották maguk mellé. Úgy éreztem, hogy a Jóistennek ez egy jelzése volt felém, hogy ameddig van erőm menni kell és tanúságot kell tennem.

Rájöttem, hogy milyen nagy jelentősége van az időnek. Sokszor a “majdban” élünk: ha meglesz az egzisztenciám, ha megszületett a gyerekem, majd akkor lesz időm a Jóistenre. Közben pedig nem vesszük észre, hogy megy az idő. A Jóisten az egész életünknek a részese szeretne lenni, nem csak a majd utáni időszakban. Senki nem tudja, hogy a Jóisten mennyi időt adott neki. Sok keresztény emberen azt látom – és ezt magamon is sokszor vettem észre – hogy közönyös. Eljárunk templomba, teszünk a hitünkért, de ez messze nem biztos, hogy elég a mennyországhoz. Vallásos emberként nem tehetem meg, hogy hagyom, hogy az emberek távol legyenek Istentől.

Amikor megtudtam, hogy gyógyíthatatlan beteg vagyok, akkor megrémisztett az a gondolat, hogy vajon lesz-e elég időm arra, hogy minél több embert – elsősorban a közeli ismerőseimet – Istenhez közelebb hozzam. Szörnyű lenne azt látni, hogy valamelyik szerettünk a végén nem lesz ott a mennyben. Ha csak egy ember is hiányozna, hatalmas tragédia lenne! Minden nap azért imádkozom, hogy amennyi erőt ad a Jóisten, azt arra tudjam fordítani, hogy tanúságot tehessek. Mindig annak nehéz, aki itt marad, sosem annak, aki elmegy. Mert földi dimenzióban gondolkodunk, nem pedig az örök élet reményében.”

A Sajó család ezúttal is szeretné megköszönni azt a rengeteg imádságot, szeretetet, megerősítő üzenetet, amelyet Tőletek kaptak! Matyi édesapja külön is kért bennünket arra, hogy ezt az üzenetet adjuk át Nektek, a 777 olvasóinak!

Matyi egyik nagy álma volt, hogy karnagy édesapja megépíthesse a rákoshegyi templom új orgonáját: olyannyira szívügye volt a terv, hogy ő adta az első adományt hozzá. A család a fiú halálát követően újra mindent megtesz azért, hogy ez az álom létrejöhessen, ha sikerül elkészülnie a hangszernek, akkor azt Mátyás-orgonának fogják nevezni.

Aki szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a Mátyás-orgona megszülethessen, a következő módon tud segíteni:

Rákoshegyi Orgonaépítő Alapítvány

10103056 – 03205600 – 01005004

Az orgonának külön Facebook-oldala is van, ahol lehetőségetek van megtekinteni a terveket!

Matyi videója a linkre kattintva magyar, angol és német felirattal is elérhető, de már készülőben a spanyol és az olasz verzió is.

Hírek
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 09. 02. 13:49

    “amikor a Jóisten odaadta ezt a keresztet” Nem feltétlenül egészséges (de érthető),ha Istenre úgy gondolunk,hogy “kereszteket” ad.Miért is adna,hisz nem az a célja,hogy szenvedést okozzon nekünk,talán pont fordítva van.Ne legyen olyan istenképünk amiben Istent úgy látjuk,hogy bárminemű szenvedést is oszt ránk,akár igazságosnak tartjuk,akár nem.(De ha a lelkünk így megnyugszik,ám legyen.)
    “Nem tudhatom, hogy e kereszt nélkül mi lett volna velem.” Ezt a kérdést ki kellene tiltani a fejünkből,mert az egyik legértelmetlenebb kérdés.
    “nem gondolhatjuk, hogy a Jóisten megteremt ennyiféle embert …megáldja szellemmel, testtel és lélekkel, majd hatvan év után azt mondja, hogy tovább nincsen.” Jó,jó! Ez már jó Istenhez állás.
    “Isten hatalmas csodát készített elő.” Na ezért nem értjük Istent.Ő nem tesz csodákat.Mi némely történést annak tartunk,mert nem látunk az okok mögé.Sajnos csak azokat a csodákat vesszük észre,amiket mi lehetetlen dolgoknak hiszünk és mégis megtörténik.Ez a mi csodánk.Istennek azonban milliárdszor több csodája van amit állandóan létre hoz.Ezért ne koptassuk el e szót arra a pár dologra.(persze ha magunkból indulunk ki,az is jó)
    “Úgy éreztem, hogy a Jóistennek ez egy jelzése volt felém” Ezt tessék átgondolni! “Úgy éreztem”,ez a hitünk kulcsa.A csodát,a betegséget,a gyógyulást mind mind “úgy érezzük”,hogy jelzés Istentől.Sajnos Isten apró jelzéseire nem gondolunk,pedig folyamatosan jelez nekünk,szüntelenül.
    “A Jóisten az egész életünknek a részese szeretne lenni,” Csodaszép gondolat de ne higgyük,hogy nem részese minden pillanatunknak.Ezért fontos tudatosítani,hogy Isten JELEN van nem pedig velünk.Istent nem tudjuk kizárni az életünkből,legfeljebb mi nem veszünk tudomást róla.Ám Isten nem ember,ez Őt nem befolyásolja semmiben.
    Az életünk folyamán vannak olyan gondolataink,aminek igazság tartalma semmi de van olyan élethelyzet,amikor ezek a gondolatok pozitív hatásai fontosabbak az igazságnál.

  • Válasz Németh Rezső 2020. 09. 03. 06:08

    Próbálok vigyázni hogy fogalmazok , még Jézus se kereste a keresztet , hanem szembe jött vele, sőt fohászkodott az elkerüléséért. E világ ilyen. Mert a Paradicsom kerítésén kivül van, ahol mincs jelen Isten. Ki volt Jézus? Szó szerint Isten részvétje. Fogadják hát részvétemet!