2020. 08. 25.

C. S. Lewis legjobb gondolatai a bánatról

A nagy sikerű Narnia könyvek szerzője, C.S. Lewis elismert irodalomtudós, aki keresztény apologetikai írásairól is ismert. A bánatról című könyvében azonban sokkal személyesebben szólal meg. Megismerhetjük a feleségét gyászoló férfit, aki a gyászról, a fájdalomról és a szenvedésről ír, ami igazi gyógyír lehet azoknak, akik szintén elvesztették szerettüket. Ebben a cikkben néhány gondolatot hoztunk az említett írásból.

„Tegyük fel, hogy valakit eltiltanak a sótól. Nem fogja egyik ételt inkább sótlannak találni, mint a másikat; az étkezés maga válik számára más élménnyé minden álló nap, a nap minden szakaszában. Így van ez a gyásszal is. Maga a lét változik meg, mindenestül. Az ő hiánya, mint a kék égbolt, mindent beborít.”

„Amikor az égvilágon semmi sincs a szívünkben, csak a segélykiáltás, talán Isten pont akkor nem segíthet. Mint ahogy a fuldoklón sem lehet segíteni mindaddig, amíg összevissza csapkod. Lehet, hogy saját visszaverődő segélykiáltásai miatt nem hallja meg a bajba jutott a megmentő hangját.”

„Azt mondják, a boldogtalan ember elfoglaltság után vágyik, hogy elterelje figyelmét önmagáról. Ugyan, csakúgy, mint a halálosan fáradt ember téli éjszakán inkább vacog, mintsem hogy felkeljen, és takarót keressen magának.”

hirdetés

„Senki nem tudhatja, milyen erősen hisz valamiben, amíg annak nincs igazi tétje. Könnyen rábólint az ember, hogy hogyne, ez a kötél biztosan megtartaná, míg a kötelet csupán csomagoláshoz használja. Tegyük fel azonban, hogy ennél a kötélnél fogva kellene egy szakadék felett lógnia: vajon nem lepleződne le azonnal, hogy valójában mennyire bízik a kötél erejében? Ugyanígy állunk felebarátainkkal is. (…) Kizárólag egy valós veszély érzete képes próbára tenni a hit szilárdságát.”

„Az ember mindaddig nem lát tisztán, amíg könnyek tolulnak a szemébe.”

„A haláleset miatt érzett bánat olyan, mint egy bombázó-repülőgép: mindig akkor ejt ki egy lövedéket, amikor ismételten a célpont fölé ér. A testi fájdalom ellenben olyan, mint az első világháborús árkok fölötti állandó zárótűz: órákon át szünet nélkül izzik a levegő, egyetlen pillanatnyi enyhület nélkül. A gondolat a fájdalommal ellentétben soha nem folytonos.”

Idézetek forrása: C.S. Lewis – A bánatról

Borítókép: Korn Vitthayanukarun | Dreamstime.com

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Pontokba szedve
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás