2020. 08. 25.

A babazászlóval te is kiállhatsz a gyermekek védelme mellett

Üdítő kezdeményezést indított a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, melyben a babazászló kifüggesztését kérik önkormányzatoktól és cégektől. A kampányról Skrabski Fruzsina, a mozgalom elnöke mesélt a Mandinernek.

A babazászló története messzire nyúlik vissza, még 2009-ben találta ki Oberfrank Pál rendező-színész a Három Királyfi alapításakor. A zászló indoklása egyszerű, de annál zseniálisabb:

„ha kitesszük a fekete zászlót, amikor valaki meghalt, miért nem jelezzük azt is, ha valaki megszületik?” – mondta Skrabski Fruzsina.

Többféle babazászló létezik, Skrabski Fruzsina szerint mindenkire rá van bízva, hogy milyen zászlót tesz ki, a Három Királyfi zászlaján egy gólya van, kék vagy rózsaszín alapon. Több cég, önkormányzat is csináltatott már magának, tehát nemcsak családok tehetik ki, hanem bárki, aki egyetért a mozgalom céljaival. 

hirdetés

A mozgalom felhívása szerint „érdemes a jövőnkre koncentrálni és megünnepelni a gyerekeket! Az egész ország és a boldogságunk szempontjából nagyon fontos, hogy megszülessenek a kívánt gyerekek!” Aki kihelyezi a zászlót, ezt a célt támogatja; az életet, az új gyermekek születését, ami a szervezők szerint össznemzeti ügy. 

A képre kattintva galéria nyílik!

Az interjúban Skrabski Fruzsina elmondta, számukra fontos, hogy egyre több nő vállalhasson az egyetem alatt is gyermeket. „Ez régen tipikus jelenség volt, akkor kezdték el a munkát az emberek, amikor már hároméves volt a gyerek, és nem kellett félbehagyni a karriert. Kidolgoztunk egy tervet ennek elősegítésére, amit befogadott az EMMI, és tárgyalunk is róla. Azt látjuk, hogy a gyermekek közösségben születnek, ezért mi közösségeket teremtünk. Ha „divat” a gyerek, akkor az is vágyik rá, aki addig nem akart. Ha az egyetemeken kisbabákkal rohangálnának a kismamák, másnak is megjönne a kedve a gyermekvállaláshoz, hiszen nagyon nagy a fiatalokban a félelem a gyermekvállalással szemben. Három problémájuk van ugyanis: nem találnak párt, félnek a szülői szereptől, és csak ezután jönnek az anyagi indokok – miközben

a túlnyomó többség házasságban szeretne élni, és átlagosan két és fél gyermeket vállalna.” – mondta a mozgalom elnöke. 

A teljes interjút itt lehet elolvasni.

Forrás: Mandiner

Borítókép: Kelly Sikkema/Unsplash
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás