2020. 08. 13.

Miért olyan nehéz hiteles keresztény embereket találni?

Kemény kérdést feszegetett az Eltökélt szívű nők YouTube-csatornája legutóbbi videójában. A műsor vendége Győri Virág, a Family magazin főszerkesztője volt, akit arról kérdeztek, hogyan is lehet hiteles keresztény életet élni és mik azok a buktatók, amelyek ezt meghiúsítják.

„Hit és hitelesség egyástól el nem választható” – vallja Győri Virág. Hiteles ember az, akinek összhangban van az élete, a hite és a cselekedetei.

„Nagyon sok ember van, akiknek nincs meg a vasárnapi és a hétköznapi énje között az összhang. Van egy templomi külső, amit felöltenek magukra a szép ruhájukkal együtt, de amikor a munkahelyen kell helytállni, vagy a családban kell aprópénzre váltani, amit hallottunk, akkor ott elbukunk.” – vélekedett a főszerkesztő, aki háromgyermekes édesanyaként is helytáll, majd hozzátette, hogy sokszor a prédikációktól sem kapjuk meg azt az útmutatást, amire szükségünk lenne. 

„Ez sokszor a prédikációk hibája is, mert nem adnak útmutatást. Ha csak egy elvont filozófiai gondolatmenet az, amit az ember vasárnap hall, akkor ezt nehezebb megvalósítani. Ami égetően hiányzik a mai világból, az az, hogy ezen segítsünk az embereknek, és nem véletlen, hogy sokan kínlódnak ezzel.

hirdetés

Nekünk hívő embereknek is a feladatunk, hogy segítsünk egymásnak, hogy amit hiszel, vallasz, úgy is cselekedj.

Nem választhatod el a kettőt egymástól. Csak úgy lesz hiteles az életed, hogyha ez működik.”

Győri Virág az őszinteség szerepét is kiemelte. Őszinteség másokkal szemben, magunk felé és Isten felé is.

„Ez azt jelenti, hogy magamhoz is őszinte vagyok és nem játszom egy szerepet. Rettentő gyakori, hogy a keresztények fölvesznek egy szerepet. Mondjuk én vagyok az, aki minden feladatot elvállal, aki a gyerekmunkát vezeti, stb., és belebújunk adott esetben egy szerepbe. Azt mondjuk, hogy én szolgálok, de a szívem hol van és otthon hogy cselekszem? Mert első sorban a családban mérődik le a szívem. És azon, hogy Istennel őszinte vagyok-e. Az életem minden pontját áthatja-e, hogy én benne élek és mozgok?”

A beszélgetés további részében szó esett a megpróbáltatásokról és a helytállásról is. Keresztény életünknek elengedhetetlen velejárója a megpróbáltatás. Győri Virág szerint a hitünk is csak akkor tud igazán hiteles lenni, ha próbákon ment keresztül.

„Akinek a hite nem megpróbált hit és nem kipróbált hit, az nem tud hiteles lenni. Bármennyire is nehéz és szívesen menekülnénk ezek elől a próbák elől, sajnos nem tudjuk megúszni. Ha szeretnénk hiteles keresztények lenni, akkor muszáj ezeken átmenni.”

A teljes beszélgetést itt lehet meghallgatni:

Szemle Videók
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás