2020. 08. 13.

“Le kell állnunk” – befejezi a Papifrankót Hodász András atya

Befejezi a Papifrankó Youtube-csatorna és Instagram-oldal szerkesztését Hodász András atya – jelentette be Instagram oldalán a római katolikus pap.

Csütörtökön este nem sokkal 20 óra után az alábbi rövid közleményt írta ki Instagram-oldalára Hodász András atya:

hirdetés

“Kedves Mindenki! Úgy hozta az élet, hogy le kell állnunk a Papifrankó oldalak szerkesztésével. Köszönet nektek, akik követtetek, bátorítottatok minket, velünk voltatok! Örök hála Réder Kristófnak, aki nélkül sehol se lenne az oldal, és Árki Kristófnak, aki az oldal szíve! Reméljük egyszer újra találkozunk! Az eddigi tartalmakat természetesen nem töröljük!”

András atya a 777-től való távozását követően döntött úgy, hogy új Youtube-csatornát hoz létre, amelyhez nem sokkal később egy mémoldal is csatlakozott. Népszerűségére jellemző – és a fiatalok felé hiánypótló szolgálatát jól kifejezi, – hogy 15 ezer feliratkozója van már a csatornájának, míg az Instagramon majdnem kilencezren követték idáig.

Arról egyelőre nincsen információnk, hogy András atya miért döntött a leállás mellett.

Hírek
hirdetés

8 hozzászólás

  • Válasz Wacha Gábor 2020. 08. 14. 18:10

    Idézet Facebook-üzenetből:
    “Nem mindegy, hogy valaki kritikát fogalmaz meg, vagy részt vesz egy ultraliberális párt rendezvényén!”

    Nem mindegy, hogy valaki kritikát fogalmaz meg, vagy részt vesz egy ultrabűnös vámos vacsoráján (ugye, Jézus?)!

    Aki részt vesz egy kormánypárt(-közel)i rendezvényen, az automatikusan egyetért minden disznóságukkal (Borkai, Simonka, Kaleta)? Ugye, hogy nem.

    Ha egy konkrét ügyben, ahol valami disznóságról van szó, szeretném hallatni a felháborodásomat, és olyan emberek vannak körülöttem, akikkel _csak ebben_ egyetértek, akkor már kedves kommentelőink szerint a többi dolgukkal is? Csak fekete és fehér közt tudunk politikánál gondolkodni?

    Ne legyünk már ennyire elvakultak a mesterségesen szított politikai ellentétek miatt!

    Egyébként érdekes: csak két előadásból és három Youtube videóból ismerve András atya munkáját is eléggé meg lehet állapítani, hogy a (negatív értelemben vett) szélsőséges liberalizmus nagyon távol áll tőle.

    Csak “sajnos” a véleménye úgy néz ki, nem ábrázolható a Fidesz-ellenzék tengelyen. Amúgy szerintem sokan vagyunk ezzel így.

  • Válasz Szilárd 2020. 08. 14. 19:47

    Kedves András Atya!

    Köszönünk minden szép, vicces és elgondolkodtató pillanatot!
    Imádkozunk Veled, Érted!

  • Válasz Németh Rezső 2020. 08. 16. 09:30

    Én hivatalosan nem, csak lélekben vagyok katolikus, a katolikusok többsége meg csak hivatalosan katolikus ennek tudatában megnyugodva vetik el titkon a lelkükben Egyházuk fele tanítását. Például azt hogy a pap nem képviselője az Egyháznak hanem csak a Püspökök az apostolutódlás jogán. A pap csak a püspök szolgálattevője csak vele egyeztetve nevében járjat el léphet ki a nyilvánosság elé. Volt idő amikor nem is keresztelhetett. A végszükség elve miatt ma bárki keresztelése igy a protestáns papoké is érvényes , de a tudatos egyházbalépés szentségét továbbra is csak a püspök szolgáltathatja ki. Azonkívül az Egyház nem egy hobbiegyesület hanem egy birodalom , ország, kvázi egy állam. Ennek követeként fellépni csak felhatalmazással lehetséges.

  • Válasz Halász Patrik 2020. 08. 17. 01:26

    Hodász Andrásnak is majdnem mindenben igaza van, meg az őt kritizáló fideszes politikusnak (Kiss Antalnak) is majdnem mindenben igaza van. Az Index melletti tüntetésre tényleg nem kellett volna elmennie, és a ballib média óbégatása a szólásszabadság sérelme miatt tényleg álságos. Nem is igazán értem én sem, ezt meg minek kellett tennie. Viszont azok jogos kérdések, hogy miért hallgattak a papok és püspökök a menekültekkel vagy a szegényekkel szemben igazságtalanul ellenséges kormányzati politika kapcsán. Erről meg Kiss Antal hallgat mélyen. Az van, hogy a ballib hazugságáradattal szemben a – magát „kereszténynek” nevező – szoft-fasiszta oldalon a kollektív rágalmazást és ezen alapuló félelemkeltést választották fegyverként, sikerrel. Végső soron a ballib oldal hibája, hogy idáig fajult a helyzet, mert annyira demagógok és agresszívek, hogy normális politikával nem lehet ellenük boldogulni. Orbán Gyurcsány tanítványa.
    Kiss Antalnak négyszemközt kellett volna mindezt megkérdeznie Hodász András atyától. Hogy nyílt levélben tette, ezzel „jól elintézte” őt. Vajon erre nem gondolt, hogy ez lesz a következménye? Ha komolyan gondolta, amiket a cikkben leír, hogy mennyire tiszteli őt és értékeli a tevékenységét, akkor négyszemközt beszélt volna vele.

  • Válasz Halász Patrik 2020. 08. 17. 01:36

    Ha tényleg Erdő Péter bíboros parancsa van az oldal leállása mögött, ami valószínűnek tűnik, akkor ez a legenyhébben fogalmazva is egy káros és szeretetlen hatalmi túlkapás, bosszú, megtorlás volt. Akkor. Ezt nem tudjuk – és az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, különösen egyházunk vezetőjét. De ha tényleg így történt… Nem lett volna elég annyit mondania, hogy “kérem, a jövőben tartózkodjék egyházellenes nézeteket képviselő pártok rendezvényein való részvételtől, vagy máskülönben le kell állnia a közéleti tevékenységgel, így az Instagram oldal és YouTube csatorna működtetésével”? Nincsenek fokozatok? Nem lehetséges distinkció, türelem, párbeszédkészség a részéről? Bár ne így lenne, bár téves lenne ez a feltevés, ha jelenleg mégoly valószínűnek tűnik is!

  • Válasz Mányoki István 2020. 08. 17. 16:22

    Végtelenül sajnálom András atyát, aki a maga módján sokkal szélesebb rétegekhez juttatta el az evangéliumot, mint azok a papok, akik a maguk kis világában jól el vannak, és onnan ostorozzák a templom falain kívüli világot. Ferenc pápa mottóját követve ( Engedjétek ki Jézust!), András atya ezt tette, a maga nagyon közvetlen, de következetes stílusában. Nagy öngólt lőtt magának a katolikus egyház ezzel a lépésvel, ugyanis az alapvető jézusi tanítással (szeressétek felebarátaitokat!) megy szembe!
    András atyának csak annyit, együttérzek vele, egy hiteles, és szerethető EMBER és pap is egyben!

  • Válasz énvagyok 2020. 08. 19. 14:14

    “a menekültekkel … szemben igazságtalanul ellenséges kormányzati politika”

    Mire gondolsz? Menekültek mindig is jöhettek Magyarországra: a hivatalos határátkelőkön keresztül, iratokkal a kezükben.

  • Válasz F 2020. 08. 20. 19:01

    Végre valami jó hír. Kár, hogy nem hamarább jött rá a megvilágosodás.