2020. 08. 09.

Mit jelent a mustármagnyi hit?

Biztos sokszor hallottuk már az evangéliumokban a „mustármagnyi” kifejezést, de vajon nekünk van-e ekkora hitünk? Hiszen Jézus azt mondta, hogy ha igen, akkor semmi sem lesz számunkra lehetetlen.

„…ha csak akkora hitetek lesz is, mint a mustármag, (…) semmi sem lesz számotokra lehetetlen” (Mt 17,20) – mondja Jézus a tanítványoknak, de tulajdonképpen nekünk is ezt üzeni. Nem tudom, ki látott már mustármagot, vagy ki tudja pontosan, hogy mekkora egy mustármag azon kívül, hogy nagyon kicsi. A Wikipédia szerint mindössze nagyjából 1 mm-esek, tehát nagyon aprók. Mondhatni csak közelről fedezhető fel egy szem, ha külön van a többitől. Jézus mégis azt állítja a tanítványoknak, hogyha csak ennyi hitük lenne, akkor semmi sem lesz számukra lehetetlen.

De vajon mennyi hitünk van nekünk, ha sokszor elragad minket a kétségbeesés és a kilátástalanság? Milyen egyszerű lenne ilyenkor erre a szentírási szakaszra összpontosítani és azt mondani: „Uram, hiszek Benned és abban, hogy segítségeddel megtalálom a kiutat a helyzetemből vagy megtalálom azt, hogy miért állítasz próba elé!”

hirdetés

Azonban ez nem mindig ilyen könnyű. Képesek vagyunk inkább a könnyebb utat választani és azt mondani, hogy „Uram, én már tehetetlen vagyok, kérlek, oldd meg helyettem ezt a helyzetet!” Pedig Ő csak egy mustármagnyi hitet kér tőlünk. Azt, hogy higgyünk benne!

Szerencsére már többször megtapasztaltam életem során, hogyha azt tudom mondani neki:

„Uram, hiszek Benned és abban, hogy terved van velem. Bár egyelőre nem tudom, hogy mi a célod ezzel a helyzettel, de kérlek , mutass utat nekem”

– akkor ez a picinyke hit elég ahhoz, hogy megoldódjon a gondom. Kérjünk Istentől bölcsességet és hitet, hogy merjünk hinni a lehetetlennek tűnő helyzetekben is abban, hogy Ő segíteni fog nekünk!

Borítókép - Fotó: Ian Andreiev | Dreamstime.com
#csakegygondolat Hortobágyi Tibor
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Géza 2020. 08. 10. 13:15

    Nehezen tudok mit kezdeni ezzel a gondolattal. Például biztos vagyok benne, hogy rengeteg olyan hívő keresztény van a világon, akik bármit megtettek volna, vagy megtennének a mostani vírus megállításáért, vannak akik tettel, vannak akik imával, de mindannyian nagy hittel. A vírust viszont senki és semmi nem állította meg eddig. Ezek szerint nincs egyetlen egy keresztény sem a földön, akinek csak egy mustármagnyi hite is volna? Hiszen ha volna ilyen, akkor számára bármi lehetséges lenne, például a vírus megállítása is, és bizonyára megtette volna.