2020. 08. 07.

10 szokás, ami megmérgezheti a párkapcsolatodat

Rengeteg apróságon tud elcsúszni egy házasság. Észre sem vesszük és ezek a szokások belülről emészthetik fel két ember egységét. Íme tíz „apróság”, melyek a leggyakoribb okai a házasságok megmérgezésének.

1. A biológiai család előnyben részesítése a házastárssal szemben

A párkapcsolatok első és legnagyobb stresszforrása nem a pár közötti kapcsolatban keresendő, hanem azokban a kapcsolatokban, melyek körbeveszik őket. A szülők, sógorok, testvérek és barátok szerepe abban a percben megváltozik, amint kimondja a pár az igen-t, hiszen úgy döntöttek, hogy összekötik az életüket és a társukat teszik az első helyre.

Rengeteg házasságban gyötrődnek azért, mert nincs egyensúlyban ez a sorrend.

Sokan hagyják magukat ide-oda rángatni és befolyásolni, ahelyett, hogy házastársuk véleményét, közös döntéseiket tennék az első helyre. Az egészséges házasságban a felek megtanulják, hogy mindig a párjukat helyezzék az első helyre.

2. Minőségi idő és társalgás hiánya

Az az igazság, hogy egy átlagos pár csak napi pár percet fordít a minőségi kommunikációra. Sokkal könnyebb betáblázni az életünket, mint azt gondolnánk, és így nem marad időnk kapcsolódni ahhoz, akit szeretünk. Sajnos a kapcsolatainkban nincs helye a stagnálásnak, és abban a pillanatban elkezdünk visszazuhanni, amint elhanyagoljuk házasságunk ápolását. Szakítsunk időt arra, hogy minőségi időt töltsünk a párunkkal!

hirdetés
3. A stressz levezetése a másikon

Olyan egyszerű a stresszt a házaspárunkon levezetni. Egy idő után belekerülhetünk abba a megszokásba, hogy magunkban tartunk mindent, amíg haza nem érünk a biztonságos és megszokott környezetünkbe. Akkor viszont robbanunk. Anyagi gondok, betegség, a munkahely elvesztése: az egészséges párok ezekben a gondokban egymásra támaszkodnak és a stressz közelebb hozza őket a másikhoz, mert együtt oldják meg ezeket a problémákat is, egymás terhét hordozzák.

4. Függés a közösségi médiától

Olyan sokan hordozzuk magunkkal ezeket az eszközöket, melyek megölik a kapcsolatainkat. A technológiaőrült világunkban egyáltalán nem szokatlan jelenség az, ha az órák elsuhannak mellettünk, miközben csak görgetünk és görgetünk céltalanul, ahelyett, hogy az intimitást növelnénk a kapcsolatunkban. Csatlakozz le, kapcsold ki és tölts időt a pároddal!

5. Magunkat helyezzük az első helyre a másik helyett

A házasság az önzetlenség tanulásának egy hatalmas, életen át tartó folyamata. Dönthetünk: vagy megtapasztaljuk ennek a gyönyörűségét és azt, hogy jobb emberré tesz minket, vagy hagyjuk, hogy a kapcsolatunk megkeseredjen. A másikat magunknál előrébb helyezni elképesztően nehéz feladat, hiszen minden idegszálunkkal a magunk javát szeretnénk keresni.

Minden egyes alkalommal, amikor magunkra mondunk igent a másik helyett, akkor nemet mondunk a házasságunkra. Hogy miért?

Mert a házasság nem arról szól, hogy ő vagy én, hanem arról, hogy mi vagy én.

6. Az ellenszenv hordozása

A megbocsátás és az elfeledés két külön dolog. Sokszor elfelejtjük, hogy ha dédelgetjük és ragaszkodunk a sérelmeinkhez, azok idővel belülről pusztítanak el minket. A megbocsátás nem azt jelenti, hogy mentegetnünk kell a másikat, hanem azt, hogy szabadon választhatjuk az Istentől kapott gyógyulást, hisz Ő mindig kész megbocsátani, újra és újra.

7. Egészséges korlátok hiánya

A megelőzés stratégiája rettentően fontos egy házasságban. Hiába csinálunk jól mindent, ha közben elfelejtjük kívül tartani azokat a dolgokat, melyek ártalmasak. Rajzoljatok egy képzeletbeli kört a házasságotok köré és védjétek meg azzal, hogy figyeltek az érzelmeitekre, az interakcióitokra és arra, milyen tevékenységekkel töltitek a szabadidőtöket.

8. Ragaszkodás a múlthoz

A legbénítóbb dolog, amit csak tudunk tenni a házasságunkkal, az az, ha a múltja alapján ítéljük meg a párunkat, ahelyett, hogy azt néznénk, ki is a jelenben. A múltnak lehet, hogy hatása van a jelenünkre, de csak olyan mértékben fogja befolyásolni, amennyire engedjük neki.

Az is fontos, hogy őszinték legyünk a múltunkkal kapcsolatban a másikkal, de fontosabb, hogy az alapján lássuk a másikat, amit Isten a jelenben, itt és most cselekszik az ő életében.

9. A kis hazugságok tolerálása

Miért is olyan veszélyes egy kis hazugság, mint egy nagy? Azért, mert ugyanolyan hatással van az intimitásra. Az őszinteség a házasságban a lánc, amely összetart kettőtöket. Ha eltávolítotok a láncból akárcsak egy szemet is, ugyanaz történik, mint tíz szem eltávolításánál: a lánc két részre szakad.

Ha hibát követtél el, vagy rejtegetsz valamit a társad elől, akkor itt az ideje annak, hogy elmondd az igazat, mert a hazugságokra alapozott kapcsolat egyáltalán nem kapcsolat.

10. Engedni a büszkeségnek

„Én vagyok a házasságom legnagyobb problémája” vallja Paul Tripp lelkész, aki sokat foglalkozik a párkapcsolatok témájával.

A befelé figyelés az egyik legjobb lépése annak, hogy ápoljuk a kapcsolatunkat.

Ébernek kell lennünk, hogy felismerjük és helyrehozzuk a saját hiányosságainkat, tévedéseinket, mielőtt mindet kivetítenénk a társunkra. De a büszkeségünk mindezt nagyon megnehezíti. Sokkal egyszerűbb ujjal mutogatni és mást hibáztatni. De abban a percben, amint elengeded a saját felelősségedet, elengeded a kapcsolatodat is, mert bármi is legyen a probléma: mindig kettőn áll a vásár.

Itt az ideje, hogy felismerd, melyik veszélyfaktor fölött siklott el a tekinteted, és hagytad, hogy utat találjon a kapcsolatodba. Isten adja meg neked a bölcsességet ahhoz, hogy észrevedd ezeket a mintázatokat, és legkisebb dolgokra is figyelj mint a védelmezés, ápolás és a házasság priorizálása.

Forrás: Relevant Magazine

Szerző: Debra Fileta, házassági tanácsadó

Borítókép: Tero Vesalainen | Dreamstime.com
Lelkiség
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás