2020. 08. 05.

“Imádkozzunk egész Libanonért” – egyházi és állami vezetők fejezik ki részvétüket a robbanás után

A tegnap esti döbbenetes bejrúti robbanás nem csak Libanont, hanem az egész világot megrázta: egyházi és állami vezetők fejezik ki részvétüket a libanoni emberek felé. Ferenc pápa külön megemlékezett mai katekézisén a történteről, míg magyar részről Orbán Viktor miniszterelnök és Erdő Péter bíboros is táviratban fejezte ki szolidarítását a tragédia után.

Aggódva fejezte ki részvétét Ferenc pápa a bejrúti robbanás másnapján: az argentin egyházfő a szerdai katekézisén a következő nyilatkozatot tette a Vatican News beszámolója szerint:

„Tegnap Bejrutban a kikötő térségében egy nagyon erős robbanás közel száz személy halálát okozta és nagyon sokan megsebesültek, továbbá jelentős az anyagi kár is. Imádkozzunk az áldozatokért és családtagjaikért, egész Libanonért, hogy a társadalmi, politikai és vallási felelősök elkötelezettsége szembe tudjon nézni ezzel a tragikus és fájdalmas eseménnyel és hogy a nemzetközi közösség segítségével le tudja győzni az országot sújtó válságot.”

Libanon lakosságának 40 százaléka vallotta magát kereszténynek 2014-ben: emlékezetes lehet számunkra az a tavalyi pillanat, amikor libanoni keresztények szívre tett kézzel énekelték el a magyar himnuszt a Parlament előtt – szinte tökéletes kiejtéssel:

hirdetés

A keddi tragédia másnapján Orbán Viktor is részvétet nyilvánított kollégájának, Hasszan Diab libanoni miniszterelnöknek

“A magyar nép nevében szeretném kifejezni legmélyebb együttérzésemet Önnek és a libanoni embereknek. Részvétünket fejezzük ki az áldozatok családjainak, gyors és teljes felépülést kívánunk a sebesülteknek” – írta a libanoni miniszterelnöknek Orbán Viktor. Hozzátette: “gondolataink és szívünk önökkel vannak”.

A magyar kormányfő biztosította hivatali partnerét arról, hogy Magyarország készen áll segítséget és támogatást nyújtani Libanonnak ebben a nehéz időszakban.

Szintén levélben fejezte ki együttérzését Erdő Péter bíboros is, aki Béchara Boutros Raï bíborosnak címezte üzenetét, amelyet a Magyar Kurír tett közzé:

“Ebben a gyászos pillanatban szeretném biztosítani Őboldogságát személyes közelségemről és a magyar katolikusok közelségéről a libanoni néphez és különösen az Ön lelkipásztori gondoskodása alatt álló katolikus közösséghez.”

A tragédia rengeteg épületben kárt okozott, többek között a maronita Szent György-katedrálisban is komoly károk keletkeztek: a libanoni emberek azonnal nekiláttak a templom rendbetételének:

Fotó: JOSEPH EID / AFP

A robbantások másnapján több ország is felajánlotta segítségét – Magyarország mellett: Oroszország mobilkórház felépítését jelentette be, míg Csehország mentőcsapatot küld Bejrútba.

Borítókép: Photo by STR / AFP Fotó: Photo by STR / AFP
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás