2020. 08. 02.

A jó reggeli Szent Hildegárd szerint

Ezek a jókedvet biztosító, kiegyensúlyozott reggeli összetevői Szent Hildegárd a XII. század nagy misztikusa és tudós szentje, az egyház doktora szerint. 

Meleg ital

Reggelire fogyasszunk meleg italt, amely könnyebben emészthető, mint a hideg. Az édeskömény tea különösképp ajánlott: enyhíti az ízületi panaszokat, segíti az emésztést, A, B, C és E vitaminban és rostokban gazdag, jó hatással van a puffadásra és gyomorbántalmakra. Aki szereti az ánizsos ízeket, fogyasszon csipke-, menta-, búzavirág vagy levendula teát. Mélanie Schmidt-Ulmann, a hildegárdi táplálkozás szakértője a bélműködés megsegítésére házi készítésű tönkölykávét javasol: forraljunk öt percig 2 evőkanál darálatlan tönkölykávét, majd szűrjük le. Hűtőszekrényben tároljuk.

Tönkölybúza pehelyből készült müzli 

Szent Hildegárd a vajas lekváros kenyérnél jobban kedvelte a gabonaféléket, például a tönkölybúzát, amely tizenkétszer több magnéziumot tartalmaz, mint a búza. Proteinben gazdag, így elég energiát ad, hogy jól induljon a nap. 

Zabkása növényi tejjel

Szent Hildegárd szerint a zab jókedvűvé tesz. Ajánlása szerint a zabkását a következőképp készítsük: melegítsünk öt percig 250 ml növényi tejet (mandula vagy gesztenye) 75 gramm zabpehellyel. Adjunk hozzá mézet vagy nádcukrot, majd hagyjuk kicsit hűlni. Ízlés szerint adhatunk hozzá friss vagy aszalt gyümölcsöket.

hirdetés
Tönkölykenyér

A megszállott kenyérfogyasztók válasszák a tönkölylisztből készült kenyeret. Szent Hildegárd mindenek előtt azonban azt hangsúlyozta, hogy az Isten színe előtt élt élet első és legfontosabb összetevője az ima. Íme az ő mindennapi személyes imája:

Hűségesen hiszek benned, Uram, hittel végzem minden munkámat. Segíts gyakorolnom az erényeket és így növeld bennem az örömet. Te vagy az én Örömöm, mindenség Ura! Hittel és szeretetben akarlak követni Téged, mert Te alkottál engem. Megadod nekem mindazt, amire szükségem van, nem hiányzik semmi, amit kérhetnék. A hit megtanít a helyes imára: add meg nekem mindazt, amit Te jónak és szükségesnek látsz. Én, szegény nyomorult, Utánad vágyódom! Segíts, hogy munkámat  jól végezzem, ahogyan azt a Te szereteted kívánja! Töltsd be helyes vágyaimat! Amen.

Forrás: fr.aleteia.org

Fordította: Nagyné Molnár Ildikó

Borítókép: Margarita Zueva/Unsplash
Segítő tippek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás