2020. 07. 30.

,,Nem igaz, hogy nem lehet szex nélkül élni” – Bese Gergő atya a cölibátusról

A cölibátus témájával foglalkozott a Tabuk nélkül legújabb része: ez az a sorozat, ahol Bese Gergő atya a ti kérdéseitekre és felvetéseitekre válaszol! Fontos mondatokban ezúttal sem volt hiány: Gergő atya szerint körülbelül ugyanakkora arányban tudnak megmaradni cölibátusban a papok, mint a házastársak hűségben.

A cölibátust nem megtartó papok aránya a házassági hűtlenek számával megegyező lehet – legalábbis Bese Gergő atya szerint, aki a Tabuk nélkül műsorában rávilágított arra, hogy a társadalmi változások nem kímélik a papokat sem:

,,Körülbelül az 1970-es évektől merült fel igazán, hogy a cölibátus a papi hivatások gátja lehet. Miért? Mert ekkortól Nyugat-Európában olyan drasztikus népességcsökkenés kezdődött, amely megváltoztatta a társadalmat: ma már nagyon ritka, hogy egy családban úgy gondolkodnak, hogy 4-5 gyermek születik, abból pedig az egyik remélhetőleg pap lesz. A családok válsága beszivárog közénk is, hiszen mi is ugyanabban a világban élünk. Nem mondhatom azt, hogy én papként valami külön világban élek: ugyanúgy megélem a pozitív oldalát, és megszenvedem a negatív részét. Ahogy a házasságban a hűség egyre nagyobb probléma, úgy a cölibátus megtartására is igaz ez: ha azt mondjuk, hogy a házasságok negyven százalékában hűtlenség történik, akkor ez az arány igaz a papságra is. Az arány ugyanaz lehet körülbelül, a számot persze nem lehet tudni.”

Arra a véleményre is reagált az augusztustól Jánoshalmán szolgáló pap, hogy a cölibátus ellentétes az ember biológiai természetével:

hirdetés

,,Azért tartják annak, mert mindenhol a túlfűtött szexualitással találkozol: nem tudsz megnézni úgy egy filmet, hogy ne legyen benne öt szexjelenet, nem tudsz megnézni úgy egy rajzfilmet sem, hogy ne legyenek benne szexuális utalások. Ha a csapból is ez folyik, akkor elhiszed, hogy enélkül nem lehet élni, pedig igenis lehet. Érdekes, hogy a cölibátus kapcsán a férfiak szoktak szóba kerülni, pedig az apácáknak sem lehet családjuk, de az valahogy elfogadottabb…”

A beszélgetésben Bese Gergő atya egyértelműen kifejezte véleményét arról , hogy szerinte az érettségi után még túl korai a szemináriumba való jelentkezés:

,,Az a tapasztalatom, hogy a fiatalok nehezen hozzák meg azokat a döntéseiket, amelyek egy életre szólnak. Hivatás, házasság, továbbtanulás, hogy mit kezdjenek az életükkel. Az enyém is egy késői hivatás, hiszen 27 évesen vettek fel a szemináriumba – mondhatjuk úgy is, hogy későn érő típus vagyok. De nem vennék fel szemináriumba egy 18 éves fiatalt, egyből érettségi után. Mert ha egy vallási burokból  bekerülve vesz részt az 5-6 éves képzésen, akkor túlidealizált világon megy végig: így viszont már csak fiatal káplánként fogja megtapasztalni a világot. Akkor fog rádöbbenni, hogy milyen sok dolog érdekli, hogy mennyire szeret utazni, hogy vannak csinos lányok… De erre már nem lesz lehetősége! Ezek a meg nem tapasztalt dolgok nem fognak eltűnni, csak elkezdi jegelni: de egyszer elő fog robbanni belőle, 4-5 év papság után. Nagyon sok olyan fiatal káplánt látok, akiken az látszik, hogy egy nagy gyerek.

Ha én püspök lennék, akkor egy 18 éves szemináriumba jelentkezőtől megkérdezném, hogy volt-e már szerelmes? Fogta-e meg már egy lány kezét? Adott-e már virágot neki, sétált-e már vele romantikusan? Mert ha ezek kimaradtak neki, akkor azt tanácsolnám, hogy pár évre még menjen ki a nagyvilágba: ha három év múlva is úgy érzi, hogy papnak hívja Isten, akkor igazi hivatása van. Rengeteg kilépést megelőzhetnénk azzal, ha a szeminárium előtt megismernék a világot a fiatalok.”

A Tabuk nélkül adásának végén Gergő atya arról is mesélt, hogy ő hogyan éli meg a saját cölibátusát:

,,Az imádságban át tudom Istennek adni azt a hálát, hogy Ő rám gondolt és erre a pályára hívott, ,,kinézte belőlem” azt, hogy én erre képes vagyok. Ez óriási bizalom az Istentől! Úgy nem lehetsz pap, hogy hivatás nélkül csak úgy csettintesz egyet. Akit meghív Isten, annak erőt is ad.”

A teljes beszélgetés:

Ha te is kérdeznél tabuk nélkül Bese Gergő atyától, akkor a Youtube-on, a videó alatt megteheted!

 

 

Tabuk nélkül
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás