2020. 07. 29.

,,Reménytelenség helyett reménnyel találkozom” – Nagyatád plébánosa a hétvégi ítéletidőről

Összefogással és reménnyel telve lendül tovább Nagyatád és térsége a hétvégi heves esőzéseken, amelyek során egy híd leszakadt, 63 embert pedig ki kellett telepíteni otthonából.

Somogy megyében a hétvégén 63 embert kellett kitelepíteni a heves esőzések miatt – az érintett települések közé tartozik Nagyatád is, ahol a vezetékes víz egész héten nem lesz alkalmas az emberi fogyasztásra – csak forralást követően. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság közleménye szerint a tűzoltókat 128 alkalommal riasztották, az ingatlanok és közművek védelmére 6800 homokzsákot használtak fel,  25 szivattyú szinte folyamatosan működött a károk felszámolásánál.

A szomorú és váratlan helyzetre példamutatóan reagáltak a település lakói, akik nemcsak egymásnak, hanem a környékbeli települések bajba jutott emberein is igyekeznek segíteni. Sándor László plébános a 777 megkeresésére szintén azt hangsúlyozta ki, hogy az emberek optimistán és reménnyel telve vészelik át ezeket a napokat:

,,Hála Istennek, a városban pánikhangulat nem uralkodott el,  az áradás nagyobb része Nagyatádon nem a lakott területeket érintette. A tűzoltók, a katasztrófavédelem munkatársai, a vízügyesek, az önkormányzat példaértékűen végezte és végzi a feladatát. Az idősebbek közül többen megjegyezték, hogy a háború alatt nagyobb borzalmakat kellett átélni, akkor is segítettek egymásnak átvészelni a nehézségeket, most sem lesz ez másként.

hirdetés

A magam részéről reménytelenség helyett reményt és optimizmust tapasztaltam Nagyatádon, valamint együttérzést a nehezebb helyzetben lévőkkel,  hiszen több környező településen a mindennapi életet jobban befolyásoló károk keletkeztek. Ez a hozzáállás nagy örömmel tölt el. Mondhatnám azt is: nagyon könnyű a remény emberének lenni ott, ahol nemcsak ,,van remény”, hanem remény van és tettrekészség. 

Nagyatád, 2020. július 26. A nagy esőzés miatt kiáradt Rinya-patak vízével körülvett garázsok Nagyatádon 2020. július 26-án. MTI/Varga György

Plébániánk Karitász csoportja az év minden napján igyekszik segíteni a nehéz helyzetben lévőkön a lehetőségekhez mérten ruha- és más adományokkal, valamint a napi élelmiszerosztással, amely  a Magyar Élelmiszer Bankkal, valamint a helyi hipermarkettel való együttműködés keretében valósul meg.  Most sem lesz ez másként” – nyilatkozta oldalunknak Sándor László plébános.

Mély együttérzéséről biztosította a nagyatádi és a környékbeli lakosokat Jakab László református lelkész is, aki június végén 14 év szolgálat után búcsúzott el a településtől:

,,Nagyon megérintettek a látott és hallott történetek, a  helyzetet ismertető beszámolók. Imádságos lélekkel vagyok a nagyatádiakkal és a környékbeliekkel. Tizenegy éves szolgálatom alatt nem érte a várost hasonló mértékű természeti csapás. Bízom benne, hogy hamarosan helyreáll a megszokott rend. Isten áldja a nagyatádiakat  és a környékbelieket” – zárta gondolatát a ma már nyugdíjban lévő lelkész.

A nagyatádi tűzoltók az emberéletek megmentését követően az állatokon is igyekeztek segíteni: az alábbi videón 300 birka látható, akik szerencsésen átvészelték az áradást.

 

Borítókép - Fotó: MTI
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás