2020. 07. 18.

A sikeres imádkozás hét lépése

Habár megvan bennünk a vágy, hogy imádkozzunk, mégis gyakran tanácstalanok vagyunk, hogy hogyan kezdjük neki. Pedig az ima kulcsfontosságú az életünkben, amelyre elsősorban nem Istennek van szüksége, hanem nekünk. Az Aleteia cikke hét rövid pontban segít abban, hogy fejlődjünk!

„Legyetek derűsek. Imádkozzatok szüntelenül. Adjatok hálát mindenért, mert Isten ezt kívánja mindnyájatoktól Krisztus Jézusban” – mondja Szent Pál (1Tessz 5,16-17) De hogyan találjuk meg az alkalmas pillanatot az imádkozásra a mindennapok taposómalmában?

Egyszer egy idős paptól valaki megkérdezte az időt, azaz hogy hány óra van. „Itt az ideje szeretni” – válaszolta frappánsan. De mondhatta volna azt is, itt az idő imádkozni. Hiszen Jézus is azt kérte, hogy szüntelenül imádkozzunk. (Lk18,1) A lehető leggyakrabban kell a szívünk mélyén jelenlévő Istenhez fordulnunk: „Te, Aki a szívem mélyén otthonra találtál, add, hogy teljes szívemmel Veled éljek!” Csak így tud az Isten győzelemre segíteni minket mindenfajta kísértéssel szemben, amelyekkel a napunk során szembesülünk.

Amikor úgy érezzük, felemészt minket az élet egyhangúsága, gondoljunk rá, hogy Ő ott van, szeret minket és egy mosolyt vár tőlünk. Amikor felbosszant egy gondolatmenet, kérjünk az Úrtól az övéhez hasonló szelíd és alázatos szívet. Amikor csalódunk önmagunkban, mert ismét engedtünk a gőgösség vagy a pletykálás kísértésének, forduljunk akkor is Felé, tudva, hogy Ő megbocsát. Ám ahhoz, hogy kialakuljon a röpimáknak ez a reflexe, minden nap hosszú perceket kell eltöltenünk kettesben az Úrral. 

hirdetés

A sikeres imádkozás hét lépése:

Hol?

Válassz olyan helyet és időpontot, amikor senki nem zavar. „Te, amikor imádkozol, menj be a szobába, zárd be az ajtót, s imádkozzál titokban mennyei Atyádhoz!”- monda Jézus (Mt6,6) Jézus maga is gyakran elvonult éjjel egy félreeső helyre imádkozni.

Mikor?

A lehető legkorábban; így az egész napot beragyogja majd.

Hogyan?

Készülj rá már előző este: elmélkedj egy szentírási részről vagy lelkiségi irodalomból vett idézetről.

Mit csinálj ima közben?

Még ha rövid is az imádkozással töltött idő, úgy várd és éld át ezt a pillanatot, mint a napod csúcspontját! Így tudod majd Istent teljes szívedből szeretni, nem csak teljes erődből. Nem ez az első és legfontosabb parancsolat?

Mire gondolj?

Kezd úgy, és folytasd is úgy az imádságot, hogy tudod, Isten jobban örül, mint te. Örül, hogy időt „vesztegetsz” Rá.

Mennyi ideig?

Ne hagyd abba, míg el nem jön az ideje. Számít Neki a kitartásod az imában.

Nyaralás alatt is?

Ne habozz emiatt meghosszabbítani a pihenés napjait, vagy akár a nyaralás idejét is.

Tudjuk, hogy manapság szinte hősnek kell lenni, hogy hűségesek tudjunk maradni ehhez a mindennapi gyakorlathoz, és gyakran kell megújítani az elhatározásunkat. A legfontosabb azonban, hogy megértsük, az imádkozás valóban létszükséglet és mindenki számára megvalósítható. Gyakran egy-egy lelkigyakorlat, szentségimádás vagy mások tanúságtételének hallgatása közben kapjuk meg az ehhez szükséges kegyelmet.

Pierre Descouvemont atya

Forrás: Aleteia

Fordította: Nagyné Molnár Ildikó

Borítókép - Fotó: Dreamstime
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás