2020. 07. 15.

Nagy győzelmet arattak az életvédők Nagy-Britanniában!

Nagy-Britannia életvédelmi mozgalma az elmúlt héten jelentős parlamenti győzelmet aratott az abortusz-lobbi által támogatott két törvénymódosítási javaslat visszavonása által.

Sir Lindsay Hoyle, az Alsóház elnöke nem bocsátotta vitára a családon belüli erőszakról szóló törvény módosítására tett javaslatot, amely a 28. hétig „dekriminalizálta” volna az abortusz elvégzését. Egy másik módosítási javaslatot pedig, amely megengedte volna, hogy gyógyszeres és műtéti abortuszok bármilyen helyszínen megtörténjenek, ha nőkkel szemben bántalmazó kapcsolat áll fenn, az azt javasló parlamenti képviselő vonta vissza. Diana Johnson, a Munkáspárt képviselője azt követően vonta vissza a második módosítási javaslatot, miután egyértelművé vált, hogy azt le fogják szavazni.

Ha a szavazás megtörtént volna és valóban veszítenek, akkor az lett volna az első abortuszpárti törvényjavaslat, melyet az Alsóház leszavaz.

A parlamenti képviselők nagy számban szólaltak fel a családon belüli erőszakról szóló törvény „eltérítésére” irányuló kísérletek ellen, köztük olyanok is, akik nem tartoznak az életvédők táborába. Arra figyelmeztettek, hogy a rosszul megfogalmazott törvényjavaslat súlyos negatív következményekkel járna a családon belüli erőszakkal küzdő nők számára, ideértve azt is, hogy könnyebb lenne ezeket a nőket abortuszra kényszeríteni.

hirdetés

A módosítás megengedte volna, hogy mind gyógyszeres, mind műtéti abortuszok bármilyen helyszínen megtörténjenek, ha egy nő bántalmazó kapcsolatban van.

Eközben az első módosítási javaslat, amelyet az elnök nem bocsátott vitára, radikálisan megváltoztatta volna Nagy-Britannia abortusz törvényeit, megengedve az abortuszt, bármilyen okból, akár a 28. hétig is, szinte minden biztosítékot megszüntetve. A Right to Life UK – amely a brit életvédelmi szervezet – szóvivője boldogan nyilatkozott a visszavonást követően:

Ez egy nagy győzelem a születendő gyermekek és a nem tervezett terhességgel küzdő nők számára. Ezek a módosítási javaslatok a még meg nem született gyermekeket jóval rosszabb védelemben részesítették volna, és eltávolították volna a jelenlegi biztosítékokat, amelyek a nem tervezett terhességgel szembesülő nőket védik. Köszönjük annak a több ezer embernek, akik az elmúlt héten összefogtak, és barátaikkal, családtagjaikkal emailt küldtek parlamenti képviselőiknek. A képviselők több levelet kaptak a szavazás előtt, mint ezelőtt bármikor, amikor egy abortusztörvényről való szavazásról volt szó.”

Forrás:  Catholic Herald

Fordította: Ward Henrietta

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás