2020. 07. 15.

Csökken az egyházi értékek elleni bűncselekmények száma

Öt évvel ezelőtt még közel kétszáz esetben követtek el egyházi fenntartású ingatlan, intézmény, javak sérelmére bűncselekményt, tavaly már harmadával kevesebbet – írja keddi számában a Magyar Hírlap.

A Magyar Hírlap kérésére készített rendőrségi összesítés szerint míg 2015-ben 188 eset került az egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztikába, egy évvel később 136, újabb év múltán 131, és bár tavalyelőtt átmenetileg ismét emelkedett az esetszám 166-ra, 2019-ben jelentősen, 119-re csökkent az ilyen bűnesetek száma.

A leginkább érintett Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, illetve a főváros. Általában kevés hasonló bűncselekménnyel találkoznak a nyomozók Komárom-Esztergom, Nógrád és Zala területén.

hirdetés

A legszembetűnőbb változás Borsodban történt, ahol 2015-ben még 26 esetet zárt le a rendőrség, tavaly viszont csak négyet.

Budapesten kis mértékben csökkent az esetek száma, míg öt évvel ezelőtt 38 esetet zártak le a nyomozók, addig tavaly 29-et. Az utóbbi öt év során az egy évben elkövetett legtöbb bűncselekményt Győr-Moson-Sopron megyében regisztrálták, két éve 56 eljárást zárt le a rendőrség.

A bűncselekmények között a lopás volt a leggyakoribb, ám az esetszám itt is mérséklődik, öt éve még 156 bűncselekményt rögzítettek, tavaly százat. A második leggyakoribb bűncselekmény a rongálás, ám itt is csökkenő tendencia figyelhető meg, tavaly az öt évvel ezelőtti esetszám felét regisztrálták. Egyházi ingatlanokhoz köthető emberöléses eset nem volt 2015 óta, testi sértés azonban szinte minden évben.

 

Forrás: MTI

Borítókép: T.w. Van Urk | Dreamstime.com
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás