2020. 07. 06.

,,Isten segít abban, hogy jó dolgokat alkossak” – a hit embere volt Ennio Morricone

Hétfőn hajnalban elhunyt Ennio Morricone, minden idők egyik legismertebb filmes zeneszerzője: a 91 éves olasz művész hiába volt világhírű, mégis egy visszahúzódó ember volt, akinek az életében hatalmas szerepet játszott az Istenbe vetett hite.

Morricone óriási hatást gyakorolt a filmtörténelemre a zenéivel, olyan alkotásokat tett még nagyobbá mint A Jó, a Rossz és a Csúf vagy a Volt egyszer egy Vadnyugat. Többek között Oscar-, Grammy- es Golden Globe-díjjal is kitüntették, hivatásának zsenijeként tartják számon.  Számtalan állami kitüntetést kapott, ugyanakkor egyházit is: Ferenc pápa tavaly Arany Medállal ismerte el páratlanul gazdag munkásságát.

A Zenit nemzetközi katolikus hírügynökség 2010-ben beszélgetett a zeneszerzővel – mégpedig római házában. A nyilvánosságot kerülő Morricone családjával élte le életét, négy felnőtt gyermek édesapja volt. Az újságíró a találkozás után alázatos embernek mutatta be, tipikus római embernek nevezte: közvetlenül és pontosan válaszolt a kérdésekre. 

Fotó: Robyn BECK / AFP

Ebben az interjúban Morricone a hit emberének vallja magát, aki többek között elárulta, hogy ha vallásos témájú zenét írt, akkor a személyes hite is megjelent az alkotásban.

,,Hívő emberként azt gondolom, hogy az alkotásomban a hit mindig jelen van, de ezt azok a zenetudósok ismerhetik fel, akik nemcsak  a zenére figyelnek, hanem figyelembe veszik a természetemet, valamint értik azt, hogy mi a szent és a misztikus. Isten segít abban, hogy jó dolgokat alkossak” – engedett bepillantást a művészi hitvallásába Morricone. 

Az interjú idején még XVI. Benedek volt a pápa, akiről nagyon jó véleménnyel volt: ,,Nagy tudású pápa, a kultúra embere, aki nagyon erős jellem.” Különösen nagy örömmel vette a német egyházfő liturgiával kapcsolatos törekvéseit, az interjúban a gregorián hagyományát és szépségét emelte ki.

Ennio Morricone temetése életéhez hasonlóan nélkülözni fogja a pompát, kizárólag a legközelebbi rokonai és barátai lesznek jelen. 

 

Borítókép - Fotó: Filippo MONTEFORTE / AFP
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás