2020. 07. 05.

Rendhagyó módon ünnepelték az Ezer Székely Leány Napját

A koronavírus-járvány miatti létszámkorlátozás következtében idén kevesebb résztvevő lehetett jelen a csíksomlyói hegynyeregben tartott hagyományos ünnepségen, az Ezer Székely Leány Napján, a Székelyhon.ro oldal tudósítása szerint.

Ferencz Csaba, Csíkpálva község polgármestere kiemelte, hogy ez a nap a székelység számára az év egyik legszebb ünnepe. Hozzátette, hogy a székely népviselet a munka, a szorgalom és a megmaradás jelképe. Ezúttal a korlátozások miatt kevesebben vehettek részt az Ezer Székely Leány Napján a korábbi években megszokott létszámhoz képest. Azonban hagyományosan az idei esemény házigazda településének a helyi plébánosa mutatta be a 11 órai szentmisét. Csíki Szabolcs – aki Székelyföld ifjúsági lelkésze – szentbeszédében kiemelte, hogy történelmi időket élünk:

„Ünnepeink rendhagyók, de egy biztos, ebben a furcsaságban most is jelen van az Isten.

Ő most is üzenni, bátorítani, és lelkesíteni akar bennünket. A mai nap egy lelki megújulást kínál a székely népnek, odafordulást Istenhez és embertársunkhoz egyaránt” – mondta az atya a Székelyhon.ro tudósítása szerint.

Az esemény zárásaként – a megfelelő távolságtartási szabályok betartásával – elkészült az ezúttal kevésbé hagyományos közös fotó is, majd a székely és magyar himnuszok eléneklésével ért véget az idei rendhagyó ünnep.

Első alkalommal még 1931-ben rendezték meg az Ezer Székely Leány Napját, amely a székely népviselet, néptánc és népzene évente megszervezett hagyományőrző találkozójaként indult. Az első év után pár alkalommal még megrendezték, a kommunista diktatúra éveiben viszont betiltották a rendezvényt, hogy aztán 1990-től immár folyamatosan megszervezzék a székely ruhás leányok és legények csíksomlyói nyeregben való közös ünneplését.

Fotó és forrás: Székelyhon.ro

Borítókép: Székelyhon.ro / Veres Nándor
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás