2020. 07. 04.

Megrótta az MLSZ a Jézusról tanúságot tevő focistát

Fernando Viana, a Kisvárda labdarúgója azért részesült megrovásban a Magyar Labdarúgó Szövetség részéről, mert gólöröme közben megmutatta a mezén lévő feliratot: „Jézushoz tartozom”. Márpedig az MLSZ szabályzata tiltja az ehhez hasonló megnyilvánulásokat.

Alig egy hónapja a labdarúgó NB I egy másik idegenlégiósa, a Ferencváros játékosa, Tokmac Nguen kapott megrovást az MLSZ-től, mert a gólöröm közben megmutatta pólóját, amelyre az volt írva, hogy „igazságot George Floydnak”. A hazai élvonal zárófordulójában aztán a Kisvárda futballistája, Fernando Viana járt hasonlóan, azzal a különbséggel, hogy ő hitéről tett tanúságot. A DVTK ellen szerzett találata utáni gólöröme alatt felhúzta a mezét, amely alatt a „Jézushoz tartozom” felirat volt olvasható.

Ezt követően jött az MLSZ Fegyelmi Bizottságának a határozata, amely szerint „a ruházatán viselt tiltott feliratért írásbeli megrovásban részesül” Fernando Viana. Ez valójában csupán figyelmeztetés, mindenesetre elgondolkodtató, hogy egy sportolót megbüntethetnek azért, mert tanúságot tesz hitéről.

Természetesen az MLSZ-t ilyen helyzetben köti a saját szabályzata, amely kimondja, hogy „a focisták nem fedhetnek fel olyan ruházatot, mely a gyártó lógóján kívül politikai, vallási, személyes jelmondatot, megnyilatkozást, illetve képi ábrázolást, vagy hirdetést tartalmaz.” Ezért kapott hasonló büntetést a fentebb már említett ferencvárosi légiós is. Azonban nem érzem teljesen egyenlőnek, amikor valaki reklámoz valamit azzal, hogy éppen hitével kapcsolatos üzenetet közvetít.

Viana egyébként nemcsak a pályán, hanem a közösségi média oldalain is fontosnak tartja, hogy tanúságot tegyen hitéről. A brazil labdarúgó Instagramján például az alábbi bibliai idézet fogadja a látogatókat:

hirdetés

„Hát nem azt a parancsot adtam neked, hogy légy erős és kitartó? Ne félj és ne aggódj tehát, mert az Úr, a te Istened veled lesz mindenütt, ahova csak mész.” (Józsue, 1:9)

View this post on Instagram

A palavra de Deus diz que a vontade Dele é boa, perfeita e agradável. Mas nem sempre é fácil aceitar isso quando a vontade de Jesus não coincide com a nossa. Mas se tem uma coisa que eu aprendi na vida e em toda a minha carreira até aqui é que a vontade dele é muito melhor do que a nossa. E a nós, só nos cabe aceitar e dar o nosso melhor por e para Ele! Quando eu estava lá no Atlético-MG, na categoria de base, muitas vezes nem no treino era colocado; houve um tempo no Joinville, que eu era a 12• opção… Não imaginava viver tudo que vivi até aqui. E não falo só dos momentos bons e títulos, falo das inúmeras superação vividas. Mas de uma coisa eu sempre tinha certeza: Deus era comigo e eu enfrentaria tudo que viesse, dando o meu melhor e buscando o meu melhor. Fácil? Nunca! Mas cada vez, mais grato e moldado por Ele. Só queria dizer pra você: não sei o que você tem passado ou vivido, Jesus é contigo! Não pare, continue, dê o seu melhor não para homens, mas para aquele que você entregou o controle da sua vida! Por aqui, a estrada continua… Mas só daqui duas semanas, porque agora é tempo de descanso! 🙏🏼💪🏼🚀 #Deusnocomando #Embuscadomelhor #Umsócaminho

A post shared by FERNANDO VIANA. (@fernandoviana9) on

Ezen kívül posztjaiban is rendre előkerül az Istennek kinyilvánított hála. A szezont lezáró bejegyzésében például arról ír, hogy nem mindig könnyű elfogadni, ha Jézus akarata nem esik egybe a miénkkel. Mégis azt tanulta karrierje során, hogy ha így is érzünk, az Ő akarata sokkal jobb a miénknél, az pedig már rajtunk múlik, hogy mindent megteszünk-e érte. Továbbá az alábbi üzenetet fogalmazta meg:

„Csak azt szerettem volna mondani nektek: Nem tudom, min mész keresztül vagy hogyan élsz, de Jézus veled van!”

Üde színfolt, amikor egy labdarúgó ilyen bátran vall a hitéről. Kívánjuk neki, hogy Isten áldása kísérje pályafutását!

Hortobágyi Tibor

Fotó: Youtube / MLSZ TV

Borítókép: YouTube/MLSZ TV
Ép testben ép lélek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás