2020. 07. 01.

Hogyan hozzunk helyes döntéseket?

Házat venni, jó iskolát választani, elköteleződni…. Döntéseink között akadnak kisebb jelentőségűek, de vannak olyanok, amelyek megváltoztathatják az életünket. Hogyan tudjuk ezeket a döntéseket jól meghozni? Az Aleteia írásának szemléjét ajánljuk.

Soha nem hagyhatjuk ki Istent a döntéseinkből! Bernard Mendiboure katolikus pap szerint az első lépés Isten kezébe helyezni a választásunkat és keresni, hogy mi az Ő akarata. Mendiboure atya gondolata szerint Isten soha nem kér lehetetlent, csak néha nehéz, amit kér. A jó irányt akkor ismerjük fel, ha nem fukarkodunk az Istennek adott idővel, csenddel és imával. Hagyjuk, hogy Isten igéje megvilágítsa értelmünket és segítsen nekünk  „kilépni a saját szubjektivitásunkból” .

Az Aleteia cikkében egy fiatal vőlegény is megszólal, aki azt elevenítette fel, hogy az eljegyzése napján egy lelkigyakorlatra utazott, hogy a világtól ,,elbújva” gondolhassa át döntését. Mivel a cikk vőlegényként nevezi, ezért alighanem eredményes és megerősítő volt az elvonulása!

hirdetés

Amikor döntést hozunk, akkor szinte az orvosi szike pontosságával kell operálnunk: amikor szétválasztjuk a jót és a rosszat, a jó motivációkat a hamis motivációktól. Néha félünk ezt megtenni. Láthatjuk ezt az evangéliumban, amikor a gazdag ember szomorúan távolodik el Jézustól. Ha egyedül hozunk döntéseket, felmerül a veszély, hogy a saját nézőpontunkban ragadunk és ezt kivetítjük Istenre is. Másrészt nem jó kikérni mindenki véleményét, aki az utunkba kerül. „Csak egyre bízd titkodat, míg százak keresik barátságodat” – ahogy Sirák fia könyvében olvashatjuk. Nagyon fontos például, hogy a házastársaddal beszélj a döntés előtt. Valódi kegyelem a házasságban, amikor mindketten őszintén kimondjátok a nehézségeiteket. 

Ha alaposan átgondoltuk a lehetőségeinket, akkor gyakran nyugodtság tölt el bennnünket. Azzal, hogy megtanuljuk, hogyan hozzunk döntéseket, megtanuljuk használni a szabadságunkat. Ha megtanuljuk kezelni a döntéshozatal nehézségét, megtanuljuk kézben tartani a belső bizonytalanságérzésünket. Amikor túlszárnyaljuk magunkat, valódi lelki szabadságot lelünk.” Szent Pál a Galatákhoz írt levelének 5. fejezetében idézi a jó döntés gyümölcseit: „Szeretet, boldogság és béke.”

„Ezen jelek többek egy múló érzésnél. A jó döntés kiteljesíti az életünket ezen a hosszú úton” – fejezi be gondolatait a katolikus pap.

Forrás: Aleteia

Fordította: Nagy Betti

Borítókép - Fotó: Dreamstime
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás