2020. 06. 30.

Láthatatlan bátorság

Vajon létezik láthatatlan bátorság? Mégis miről van szó? Ha teszünk egy bátor dolgot, azt nem kéne, hogy lássa más is? Számos kérdés kavaroghat a fejünkben magáról a bátorságról. De léteznek ezekre válaszok?

Most nem arról a bátorságról lesz szó, mint például egy tűzoltó belép a lángoló házba, vagy, hogy valaki kiugrik egy repülőből, hogy ejtőernyőzzön. Hanem arról a bátorságról, amely végigkísér a mindennapjainkon. 

Mindenki előtt áll egy hegy. Vagy talán te már mászod is? Az Atya szándékosan állít hegy elé minket, megmérettet, hogy formálni tudjon bennünket az Ő tetszése szerint. De mivel mi rendelkezünk választási lehetőséggel, tőlünk függ, hogy Vele másszuk meg, vagy Nélküle. A hegy nem egy rossz dolog, tekints rá úgy, mint egy lehetőségre, egy kalandra. Biztosan ismered azt a közmondást, hogy ,,teher alatt nő a pálma” . Pont ezt akarja elérni Isten is veled.

Én személy szerint nemrég másztam meg egyet, viszont nem úgy, ahogy elképzeltem. Azt hittem, hogy ezt a hegyet megmászom majd Istennel, azonban valahogy mégis másképp alakult. A cél az volt, hogy idén disszertáljak, tehát a hegycsúcsom tábláján ez állt. A célt láttam, haladtam is a kijelölt utamon, de számtalan kis ösvényre bukkantam. Szerettem ezeket az ösvényeket, ahol megpihenhettem, mivel éreztem, hogy gyors a tempó, és az időm is fogytán, hisz az út megtételére meghatározott időm volt. Biztos vagyok benne, hogy te is érezted már így magad, hogy meg kell küzdened valamivel, de olyan gyorsan történt minden, elfogyott az időd és elfáradtál.

Senki, de szó szerint senki nem tudja igazán, hogy te min mész keresztül, mivel küzdesz. Csak Ő.

Lehet, hogy nap, mint nap azzal harcolsz, hogy legyőzd a kísértést, hogy egy egészséges harapnivalót választasz a megszokott helyett. Bátorságot veszel, hogy nem egy tábla csokit bontasz ki, hanem megmosol egy almát, és azt fogod elfogyasztani. Vagy éppen arra kell a bátorság, hogy felhívj valakit telefonon. Lehet, hogy pont arra gyűjtesz bátorságot, hogy bocsánatot kérj valakitől. De gondolom akkor is kell némi bátorság, ha már nem szívsz el több cigarettát, merthogy megfogadtad. Te látod azt a hegyet, de vajon mások is tudnak róla? Tudják, hogy te minden nap hasonló dolgokkal küzdesz? Ezért neveztem ezt a bátorságot láthatatlannak.  

Ez a láthatatlan bátorság olyan, mintha a jó és a rossz között kéne döntened, hogy a kísértésre vagy a helyes irányra esik a választásod. Mint a mesében, egyik válladon ül a kisördög, a másik oldaladon az angyal. 

Az előbb használtam azt a kifejezést, hogy kísértés. Remélem sikerült elérnem a célom, hogy a szó hallatán eszedbe jusson, hogy nem csak te vagy megkísértve. Emlékezz vissza, hogy a Sátán háromszor is megkísértette Jézust a pusztában (Luk. 4:1-13). Tehát Jézus tudja jól tudja, hogy min mész keresztül, és nem vagy egyedül ebben a helyzetben. Ő ott van melletted, bátorít, mutatja az irányt, szól, hogy ne térj le az útról, hogy ne a könnyebb utat válaszd, hanem a helyes utat. Ennek ellenére rád is szükség van, mint már említettem te döntöd el, hogy elfogadod, hogy Vele egy úton haladj, vagy sem. Csak annyit még hadd mondjak el, hogy ketten könnyebb.

„Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet.” Péld. 3,6

Írta: Antal Vivien

Borítókép: Holly Mandarich/Unsplash
Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás