2020. 06. 29.

“Nem szeretnék egyedül megöregedni” – kilép a papságból Füzes Ádám

Személyes hangvételű üzenetben jelentette be nyilvános Facebook-oldalán Füzes Ádám, hogy 22 év papi szolgálat után kilép és új életet kezd. A döntés azért is sokkoló, mert a Főegyházmegye egyik legismertebb és legfelkészültebb papja, a Hittudományi Főiskola korábbi tanára hagyja ott hivatását azzal a céllal, hogy új életet kezdjen. 

Huszonkét év szolgálat után otthagyja a papságot Füzes Ádám (atya), aki az elmúlt években az egyik legismertebb papja volt az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyének. Többek között az Esztergomi Hittudományi Főiskolán tanított liturgiát, ő volt az állandó diakónusok referense, valamint az Óbudai Szent József templom igazgatója is. Személyisége miatt nem csak ismert, hanem rendkívül kedvelt is, gyakran tartott előadásokat illetve különböző médiumok is gyakran megszólaltatták.

Döntését részletesen megindokolta a nyilvános Facebook-oldalán megjelent közleményében, amelyet változtatás nélkül közlünk – de előtte arra kérünk, hogy mondj egy imát a papokért és a hivatásukért!

“Kedves Testvérek!

hirdetés

Sokan ismeritek Ádám atyát, sokféle szerepben: kit általános iskolában tanítottam, kit főiskolán, egyetemen, kinek középiskolában voltam lelkivezetője, másokat eskettem, kereszteltem (akiket temettem, már nem olvassák ezt a levelet), vagy beteg rokonát látogattam, felnőtt hittanos, katekumen, Alpha kurzus résztvevője volt. Misék, szép nagyheti liturgiák, prédikációk, zarándoklatok, kirándulások, táborok – találkozhattunk, egy-egy villanásra, vagy pedig évtized hosszan. A sokféle szerepben sokfélét gondolhattatok rólam, sokmindent tanulhattunk egymástól, sokmindent köszönhetünk egymásnak.

A helyzetek, amelyekben együtt voltunk, általában véget értek, véget értek a tanulmányaitok, vagy engem helyeztek át az adott templomból. Huszonkét év papság után 2020. június 30-adikával ezek a jellegű találkozások végleg véget érnek, befejezem papi szolgálatomat.

Az elbúcsúzás gyásza van bennem, ha azokra gondolok, akiket eddig segíthettem, vezethettem, taníthattam, bármivel szolgálhattam: mert szeretettel tettem, és igyekeztem figyelni a rám bízottakra.
Talán most sokan csalódtok bennem, vagy akár haragusztok is. Megértem. Az Egyház tanítása szerint a pap “örökké” pap. Döntésemmel ezt a tanítást megsértem. Az elmúlt huszonkét évben azonban feladataimat a legjobb tudásommal, igyekezetemmel végeztem, munkáimat lezárva, befejezetten adtam át. Most is így szeretném ezt a 22 évet lezárni és elbúcsúzni.

Miért teszem ezt, ha nehéz is? Negyvenes éveimben szeretnék egységes, igaz, hiteles életet élni. Egységben magammal, életvitelemmel, vágyaimmal. Nem szeretnék egyedül megöregedni. Szeretnék családot, megtalálni a társamat, akivel kölcsönös szerelemben élhetünk. Szeretnék mindazzal a jóval, ami bennem van, mindazzal a tudással, szakmával, amim van, dolgozni, szolgálni: ott, ahol szükség van rá. Hiszem, hogy megtalálom a társamat és a működésemhez szükséges külső kereteket.

Mit fogok csinálni? A papi szolgálatból való kilépés miatt minden megbízatásomat, tisztségemet elveszítem. Ezzel együtt kapcsolatrendszerem túlnyomó részét is.
Azonban hitem Istenben töretlen, nagy bizalommal vagyok Felé, hogy amint eddig vele együtt jártam az élet útjait, most is mellettem áll szeretetével.
Eddig is az embereket szolgáltam, továbbra is ezt szeretném tenni, szupervizorként, coachként, trénerként, idegenvezetőként, stb.. Nem tudom még, hogy pontosan merre vezet majd ez az út, de van bennem elszántság, képesség a változásra, munkára. Nincs nagy tapasztalatom abban, hogyan kell karriert építeni a világban, hiszen 20 éves korom óta az Egyház adta a kereteket az életemben. Bízom abban, hogy megtalálom a kapcsolatokat az új világban.

Köszönöm az elmúlt évtizedekben mindenkinek a megelőlegezett bizalmat, nyitottságot, befogadó szeretetet, együttműködést, bíztatást, támogatást!
Azzal a szeretettel és együttérzéssel búcsúzom, amivel eddig is voltam a rám bízottak felé. Az egyházi szolgálatom változik, én maradok ugyanaz a Füzes Ádám, akit megismertetek. Kérlek, hogy ne az ítélkezés, hanem a szeretet legyen a ti hozzájárulásotok is ehhez a nehezen kiérlelt döntésben és élethelyzetben felém.

Akit atyának szólítottatok eddig, maradok testvéretek:

Füzes Ádám
ember”


Füzes Ádám

Született Budapesten, 1973. decembe 23-án, szentelték Esztergomban, 1998. június 20-án.
Ösztöndíjas a Pápai Magyar Intézetben 1998-2001. Káplán Bp.- Albertfalvi plébánián 2001-2003, templomigazgató Bp.-Belvárosi Szent Mihály templomigazgatóságon 2003-2008. Oldalagosan ellátja a Belvárosi Szent Anna templomigazgatóságot 2003-06. Plébános a Bp.-VI. ker. Szent Család plébánián 2008-2014.
Az Óbudai Szent József Templom igazgatója 2014. augusztus 1-től.
Helyettes esperes a Pesti-Északi Espereskerületben 2011-2014.
MALEZI liturgikus főreferense 2002–2004, a PPKE Hittudományi Karán a liturgika megbízott előadója 2003-2009. Állandó diakónusok referense 2008-.
Egyházművészeti Bizottság elnöke 2011. augusztus 1-től.
Megbízva a Szent József ház igazgatásával 2014. augusztus 1-től.
Az Esztergomi Hittudományi Főiskolán liturgikát tanít 2014-től.
Kanter Károly Felnőttképzési Intézet igazgatója 2015. január 1-től.
A Főegyházmegyei Ostyaellátó igazgatója is 2016-2017.

Az Óbudai Espereskerület esperese 2018-


Forrás: Füzes atya

Életrajz: Esztergomi Érsekség

Fotó: Szent István Televízió

Szemle
hirdetés

25 hozzászólás

 • Válasz R. Benedek 2020. 06. 29. 08:12

  Aligha Isten akarata és szándéka szerint való, hogy egy Isten hívására felszentelt pap fogadalmát és esküjét szegve kilépjen a szolgálatból.

  • Válasz Focht Alexander 2020. 06. 30. 20:55

   Nos nem.a.szolgálatat hagyta el vilagosan elmondja ..Csak azt a főldi es emberi egyhazi tőrvenykeretet ami Nem biblikusan akadályozta a szerinte való kiteljesedesben ..kérlek lehet vitatkozni hogy kinek tett esküt” es elgondolkodni hogy korrekt es Isteni lelkületźlű -é egy főldies főldi felekezet aki emberi tőrvenyek ráerőltetésevel engedné a szent szolgalat végzésere ….kérlek gondolkozz

 • Válasz Quintus 2020. 06. 29. 08:16

  Sok évvel ezelőtt már meghozta az életre szóló döntését. Jelenleg nincs döntési helyzetben.

 • Válasz Quintus 2020. 06. 29. 09:27

  Köthet egy „kiugrott” pap szentségi házasságot?

  • Válasz Tipi 2020. 06. 29. 10:46

   Röviden: nem.

   A házasság megkísérlése (azaz a polgári házasság megkötése) önmagától beálló kiközösítéssel jár, ami azt jelenti hogy onnantól nem járulhat szentségekhez.

   Ritka eset, hogy Római engedéllyel laicizálják az illetőt.
   (Ez azt jelenti, hogy végleg eltiltják a papi szolgálatának gyakorlásától, viszont engedélyezik számára a szentségi házasságot.)
   Ezt Róma akkor szokta megadni, amikor az illető ha szeretne se lenne képes visszatérni a papi szolgálathoz, arra való tekintetel, hogy ne kelljen haláláig nélkülöznie a szentségeket.
   Például, amikor már több gyereke van az illetőnek. Hiába tartana bűnbánatot és akarna visszatérni a papsághoz, ebben a helyzetben neki a “családjáról” kell gondoskodnia.

 • Válasz Fejes Ferenc áldoztató 2020. 06. 29. 10:48

  Hát ott voltak a híveid, lelki testvéreid. Nagyon rossz hír .

 • Válasz F. Gáspár 2020. 06. 29. 11:12

  Isten szeretete feltėtel nėlküli. Mindig. Mindenki felė. Szeretnėm ha az enyėm is ilyen lenne. Az ítėlkezės meg csak az Övė. Nem ismertem Ádám atyát, de most a legközelebbi testvėremnek ėrzem.

 • Válasz Hatodik Lajos 2020. 06. 29. 11:20

  Ki mondta, hogy megöregszik? (értsd jól!)

 • Válasz Dominicus 2020. 06. 29. 13:12

  Sok papról lehet hallani, hogy kiégnek, elmagányosodnak. Nagyon sajnálatra méltó. Valószínűleg nagyon kétségbe lehetett esve az atya, hogy ezt a döntést meghozta.

 • Válasz klara 2020. 06. 29. 14:57

  Becsülöm a korrekt őszinte delvállalását. Nem akar kettös életet élni mint sok pap szerzetes a titkos kapcsolataiban miközben álszentül állnak az oltárnál. Az jobb? Törölnék el a cölibátust engednék nösülni őkrt mint a görögkatolikusokat nem lenne ilyen.
  Nem ismeritek ne ítéljetek! Irgalom nincs bennetek nagy katolikusok?!

  • Válasz quintus 2020. 06. 29. 20:25

   A katolikus gondolkodás különválasztja a tettet és a személyt. Ez esetben a cselekedet az, ami ítélet alá esik, nem a személy, aki cselekszik.

  • Válasz Petronella 2020. 06. 30. 09:51

   Klara hozzászólására. A saját szavaiból ítélem meg önt. Ön hogyan meri kijelenteni, hogy egy-egy pap vagy szerzetes álszent módon áll az oltár elé? Ha van, aki ítélkezik, akkor az ön. Belelát ön azoknak a papoknak az életébe, akik – ön szerint – álszent módon állnak az oltár ellőtt? Vagy csak pletykákra meg rágalmakra hallgat? Ha netán mégis “álszent” módon áll valamelyik pap az oltár előtt, akkor ön honnan veszi magának a bátorságot, hogy elítélje az illetőt? Ha a papságukat elhagyókat nem szabad elítélni, akkor ne tessék elítélni az álszenteket sem.

   • Válasz Klara 2020. 06. 30. 14:30

    Ön Kedves Petronella szövegértelmezési nehézségekkel küzd. kettős életet élöket pedig sokan ismernek..Fogalma sincs az egyház realitásról..De azokat védik a hivek? Ak meg becsületesen kiáll öszintén és nem kettös életet akar élni azt meg elitelik?
    És kérem a bántó stilusát mellözze. Köszönöm.

  • Válasz gschenker 2020. 07. 02. 15:34

   “Törölnék el a cölibátust engednék nösülni őkrt mint a görögkatolikusokat nem lenne ilyen.”

   Szerintem ezt nem te fogod helyettünk eldönteni (vélhetően nem-katolikus) nővérem. Nem a cölibátussal van a baj, hanem azzal, ahogyan azt a világ érti – vagy talán inkább érteni véli, pedig nem érti. Egyébként a görög katolikus papokat sem engedik nősülni, tehát hülyeségeket, ha kérhetem, ne hordjunk már össze! Nős férfiakat engednek felszentelni, és nem, ez nagyon nem ugyanaz…

   • Válasz klara 2020. 07. 03. 05:05

    szavakon lovagol uram…és valóban attól hogy katolikus vagyok söt! kapaszkodjon meg: katolikus teológiai diplomám van! attól még gondolkodhatok irgalmasan életszerűen reálisan. és higgye el sokat láttam már a római és a görög katolikus egyházban is..véleményem pedig több teológiat végzett társammal is egyezik…ne itélj hogy ne íteltess.. a bigott és buta a legveszèlyesebb mert megvezethető fanatizálható..a hit és gondolkodás nem zárja ki egymást.. a veszprémi szeminariumot most záratták be annyira nincs papnak jelentkezö..a görögöknél ilyen nincs..ahogy kevesebb titkos viszony gyerek pedofilbotrány is…

    • Válasz Gervaziusz 2020. 07. 04. 20:49

     Ajánlom magának, kedves diplomás teológus, olvassa el 16. Benedek pápa könyvét a papi cölibátusról, amiben roppant logikával levezeti azt! S utána, ha megértette, nem fog ajánlani olyan zagyvaságot, hogy hogy ha eltörlik a cölibátust, minden rendben lesz…

  • Válasz Mária 2022. 11. 02. 01:16

   A Katolikus egyház 2000 éves, s nem emberi törvényeken nyugszik, hisz mi áll fenn Isten segítsége nélkül ennyi ideig. Füzes Ádám sem mondta, hogy felekezetet váltana. S hogy bármit ráeröltettek volna? Mindenki szabadon, önként vállalja a papi hivatást, s az sem titok, hogy az mivel jár. Van 5 v. 6 év, mielőtt kérik a felszentelésüket. Ezeket a körülményeket is érdemes végig gondolni.

 • Válasz K. Róbert 2020. 06. 29. 17:19

  Jól tette. Nem kényszerült volna ebbe a helyzetbe, ha az Egyház a Biblia tanításához tartaná magát: a pap legyen feddhetetlen, egyfeleségű férfi. Isten megengedi a papnak a házasságot. Mi emberek ne akarjunk szentebbek lenni Istennél. Ha engednék nekik a nősülést, sokkal nagyobb örömmel végezhetnék a szolgálatukat, sokkal több áldás lenne rajta és sokkal többen is választanák ezt a csodálatos hivatást. Hiszem, hogy így van.

 • Válasz Fodor György 2020. 06. 29. 19:54

  Nem rég egy 70 éves atyaert mondtunk 9-edet, imát, de MINDEN atyaért kellett volna, de soha nem keső. Szt.Patrik: ” Uram Jézus járj előtte. Ha lankad, kérlek állj fölötte, jobbról, balról Te légy segítsége. Mindig csak Téged keressen. Mindig talalkozzon Veled. Minden léptében szüntelen csak Te menj vele szemben. Te légy nyelvén a szó. Más szavával neki Te szólj. Minden egyes pillantása mindenkiben Arcod lássa. Te légy életének útja, útja végén a jutalma. Amen”. Minden esetre ugy látom, hogy a 777-t nem csak katolikusok olvassák, bár ide illik Tóbiás könyvéből:” tanácsot mindig bölcs embertől kérj, minden időben áldd az Istent”. Ja, és szemrehányásról nincs szó a bibliában. Szeretettel gondolunk Rád.

 • Válasz Németh Rezső 2020. 06. 29. 22:02

  A mi evangélikus papjaink meg azzal küzdenek akik ha mint minden “normális ” ember akik új feleséget akarnak el kell hagyniuk azt az egyházközséget ahol addig szolgáltak a felépitett esetleges karrierrel együtt. Csak az én személyes életemben kettő ilyen eset volt . Jó dolog a cölibátus egyfajta garancia az igaz Egyház megmaradása érdekében. Hitem megtartása mellett én már nem bízom az egyházamban nem tartom igazinak. Pedig törekszem rá hogy felmentsem, de egyszerűen nem megy.

  • Válasz Balázs 2020. 06. 30. 22:38

   “…mint minden “normális ” ember akik új feleséget akarnak…” 🤔

  • Válasz Sándor 2020. 07. 01. 01:44

   Miért helyezik őket ide-oda? Ez egyáltalán nem biblikus. A katolikus egyházban sem. Sehol sem.

 • Válasz Kelecsenyi Zsolt 2020. 06. 30. 22:12

  Hűsèg,kitartás,elköteleződés.megbízhatóság… sok sikert a jövendőbelijének…

 • Válasz Yvette 2020. 07. 02. 00:03

  Egy egészséges férfimentalitás jött le az őszinte szavaiból. Épp ezen érvek miatt kellene az egyháznak végiggondolni, h mennyire indokolt és fenntartható a cölibátus intézménye.
  Isten biztosan elévezeti a társát! Sok sikert a jövőben és Isten gazdag áldását!

 • Válasz D. Attila 2023. 01. 21. 11:52

  Bátor, egyenes, őszinte, hiteles ember! Minden tiszteletem az övé! Kiváló szakember, ezt mint a kliense is állíthatom. Így, több mint két év távlatából nagyon úgy tűnik, hogy bejött a számítása, és ennek szívből örülök. Továbbra is kísérje áldás az egész családja életét! A kötelező cölibátus pedig – véleményem szerint – az egyik legértelmetlenebb és legkárosabb intézmény, amit emberi elme valaha kitalált!!!