2020. 06. 24.

„Az egyház elnőiesedett” – Bedő Imre

A templomok tele vannak fiatal lányokkal, de egyre kevesebb a férfi. Mi az, amit a férfi hiányol a szakralitásból? Hogy lehetséges, hogy Jézus egy ennyire markáns férfiképet közvetít és mégis egyre nőiesebb a kereszténység? A 777 ONLINE legújabb interjújában Bedő Imre többek között ezekre a kérdésekre is válaszolt. 

„Rengeteg szerzetes barátom van, és sokakat ismerek egyházi körökből. Velük rengeteget szoktunk erről a témáról beszélgetni. Én úgy látom, hogy a Katolikus Egyház nagyon Szűz Mária oldalát mutatja. Ezt úgy értem, hogy a kereszténységnek azt az oldalát, hogy ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel. Azonban a világ egy olyan irányba halad, hogy itt az ideje a változtatásnak és annak, hogy megmutassuk Jézus férfias oldalát. Kerüljön a férfi Jézus egy kicsit a középpontba. Nem kell, hogy mindenkit szétverjen ostorral, csak annyit kell mondani: nem. Vagy: eddig volt és tovább nincs. Most olyan időket élünk, amikor visszaélnek a kereszténységnek a pacifizmusával. A kereszténység azért hanyatlik, mert mindenki más azt gondolja, hogy nyugodtan megpofozhatják.”

Bedő Imre arról is beszélt, hogy a férfivá válásban milyen fontos szerepe van a szakralitásnak. „A férfiakat már több generáció alatt elszakították szakralitástól. A férfivá válás útjának alapvetése volt, hogy ő kapcsolódik ehhez a szakralitáshoz. A férfinak kell az, hogy legyen valaki fölötte. Sajnos ma a férfiak úgy gondolják, hogy ők vannak mindenek fölött és ezért harcolnak a nőkkel, akik erre válaszul szintén fönt akarnak lenni. Nem hiába mondja a Biblia, hogy a nő feje a férfi és a férfi feje Krisztus. Ha ezt kielemezzük, akkor megértjük, hogy ha a férfi feje Krisztus, akkor egyértelmű, hogy ő nem akar a nőn uralkodni, mert egyfejű a család. 

Végső soron Krisztus a feje a családnak, utána a férfit Krisztus arra motiválja, hogy tegyen meg mindent, szolgálja a családot.”

Bedő Imre szerint mióta ez az egyensúly felbomlott, azóta folyamatos a vita a hatalomért. A Férfiak Klubjának alapítója azt is elmondta, hogy egy férfi számára hatalmas könnyebbség azt tudni, hogy nem egyedül viseli a felelősséget, hanem fel is adhatja egy nála sokkal hatalmasabb erőnek a kezébe. „Te adod a saját tíz százalékodat, a többi kilencvenet meg hozzáteszik fentről. Ez a transzcendens kapcsolódás óriási nyugalmat ad a férfinak. Mindenért nem tudsz felelős lenni, de amit tudsz, azt megteszed. A kiégésre és a végletes önkizsigerelésre választ tud nyújtani, ha a hitbe kapaszkodik.”

A teljes beszélgetést itt tudod megnézni:

777 ONLINE
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás