2020. 06. 19.

Gyerekrajzok színesítik a Notre-Dame környékét

Különleges művészeti kiállítás nyílt a párizsi Notre-Dame-székesegyháznál. Gyerekrajzok gazdagítják a leégett katedrális környékét. Ezekben az alkotásokban a gyermekek kifejezik, hogy ők milyennek ismerik vagy képzelik el a templomot.

Hat hónappal a tűzvész után 2019 októberében Párizs érseke egy felhívást intézett a 4-16 éves korosztály számára, amelyben arra kérte őket, hogy vegyenek részt ebben a projektben: „Rajzold le nekem a Notre-Dame-ot: a templomot, amelyet ismersz vagy amelyet elképzelsz”. Ezáltal a fiatal művészeket arra hívta, hogy mutassák meg, mit jelent számukra a Notre-Dame.

A kiválasztott műalkotásokat lemásolták és kirakták a székesegyház felújítása miatt kihelyezett kordonokra. Végül június 16-án nyilvánosságra hozták a verseny döntőseit a Notre-Dame-i kiállítás megnyitóján. Több mint 6000 alkotás érkezett a világ minden tájáról, amelyek között több tehetséges Michelangelo-utód is akad.

Ezek között volt hat fiú (6-8 évesek) a párizsi Szent József Iskolából, akiknek az alkotásait szintén kiválasztották. Az Aleteia kérdésére felelve elárulták, hogy nagyon szomorúak voltak a tűz miatt, de örültek, hogy tanáruk segítségével sikerült ábrázolniuk a Notre-Dame-ot teljes dicsőségében.

A projekt kitűnő alkalom volt arra, hogy megosszák a gyerekekkel a katedrális impozáns építészetét és vallási jelentőségét.

Forrás: Aleteia

Fotó: Facebook / Tracy Mead

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás