2020. 06. 18.

Az apák is nélkülözhetetlenek

Óriási apahiánnyal küzdenek a mai generációk, sok gyereknek egyáltalán nincs férfiminta az életében, ami a felnőttkorára is kihat. Erről tartott előadást a Család.hu konferenciáján Bese Gergő atya Fiúnevelés férfiminták nélkül címmel.

– Nagyon fontos a léleknevelés, a 21. században azonban ez nem könnyű, főleg akkor, amikor valaki hiányzik a családból – mondta el a közelgő apák napja alkalmából tartott konferencián Bese Gergő atya, aki nemcsak a 777 csapat tagja, de több éve tevékenykedik iskolalelkészként.
Mint mondta, azt tapasztalja, hogy

a hozzá járó gyermekek fele mozaikcsaládban él.

Amikor egyedül marad a szülő, sok olyan problémával találkozik, amelyekre nehezen találja meg a választ. A magára maradó nő gyakran olyan fájdalmakat hordoz korábbi kapcsolata miatt, amelyek gátolják, hogy megjelenjen egy férfi az életében, a nevelésben. Ennek következményei már láthatók az általános iskola első osztályában is. A gyerekek az anyával maradtak otthon, a nagymama segített a nevelésben, az óvodában óvónénikkel töltötték el a napot, és az alsó tagozatban tanító néni várja őket. Ez az elnőiesedés nehezíti azok munkáját, akik segíteni szeretnének – hívta fel a figyelmet Gergő atya.
Azt is elmesélte, hogy van olyan gyerek, akinek ő jelenti az első férfiélményt. Úgy fogalmazott, lenyűgözi őket, mert

hirdetés

a gyermekeknek nagy igényük van egy férfi jelenlétére.

Sokan felnéznek rá, bizalom alakul ki a tanítványaival. Tőle sok olyan dolgot megkérdeznek ezek a gyermekek, amit édesanyjuktól nem tudnak vagy nem mernek. Párkapcsolati problémákról, intim kérdésekről is szoktak beszélgetni.
– Nem szabad prűdnek lenni, be kell avatni otthon a gyereket abba, hogyan ismerkedtek meg a szülők, mikor volt az első kézfogás, a csók, és az intim kérdésekre is meg kell adni a helyes választ – hangsúlyozta az iskolalelkész. Végül egy megdöbbentő adatra is felhívta a figyelmet: a gyermekeiket egyedül nevelő édesanyák fiainak 40 százaléka nem nősül meg.

 

Kép és forrás: család.hu

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás