2020. 06. 16.

,,Sok csalódott lány könnyes szemét láttam” – ferences szerzetes a korai szexualitásról

Izgalmas projektet indított a Mária Rádió csapata, amely ,,KapcsolatOK” néven kérdezz-felelek videókat kezdett készíteni, ahol Lukovits Milán ferences szerzetes válaszol a kérdésekre. Az egyik első videó rázós kérdése a fiatalok túlságosan korai szexuális kapcsolatára vonatkozott. A válasz írott változatát közöljük. 

,,Lassan a testtel’ – tartja a mondás is, és ez kiváltképp igaz arra a kapcsolatra, amely még a kezdeti szakaszában jár. Ha ezt a kérést – amelyet még csak nem is szükséges a vallással magyarázni – nem tartja tiszteletben és nem fogadja el, akkor meg kell szólalnia egy vészcsengőnek. Nagyon sokszor tapasztaltam középiskolások párkapcsolatainál, hogy a szexualitás terén addig jutnak el, ameddig a lány engedi: ez nem jó, mert a férfinak (fiúnak) az a szerepe, hogy vigyázzon a lányra, a kapcsolatra – és arra is, hogy ne történhessen olyan, amelyet később megbánnak. 

Sok csalódott lánynak láttam a könnyes szemét.  Nagyon szerették a fiút, ezért megtették azt, amit a fiú annyira akart tőlük – de miután ez megtörtént, a fiatalember köszönte a lehetőséget, mert elérte amit akart. 

A ,,lassan a testtel” elvnek nem az az oka, hogy mi vallásosak vagyunk és kész. Pszichológusok vallják, hogy az emberek megbánják azt a szexuális kapcsolatot, amelyet nem előz meg ezer óra beszélgetés! Ezer óra – ez napi egy órával számolva majdnem három év, ami pedig személyes érettség esetén már házasságra alkalmas kapcsolat lehet. 

A mai átlagos párkapcsolatok nagyobb részénél a szexualitás ennél jóval hamarabb ,,berobban”, nagyon messze vannak a fiatalok az ezer óra beszélgetéstől. Főleg azért is, mert a chatelést és a telefonálást nem tartom beszámítandónak, itt a személyes, tartalmas beszélgetésekről van szó, amelyeknek van utóélete, ahol újabb kérdések születnek. ” 

 

Borítókép - Fotó: Dreamstime
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás