2020. 06. 11.

Mégis miért van ennyi válás?

Ezúttal egy szomorú, ám annál fontosabb témában tettünk fel kérdést Instagram-oldalunkon nektek, a 777 olvasóinak: vajon miért van ennyi válás? Ismét elgondolkodtató válaszok születtek, amelyek beszélgetésindítónak sem utolsók!

Nemrég írtunk arról az oldalunkon, hogy bár az utóbbi évtizedben csökkent a válások száma, még így is nagyon magas: Magyarországon 2017-ben 18 ezer házasság bomlott fel a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Kíváncsiak voltunk a véleményetekre: vajon mi lehet az oka ennek? Rengeteg válasz érkezett az Insta-oldalunkon, ebből szemezgetünk most.

Több válasz is arról szólt, az egyik legfőbb ok, hogy a másiktól várjuk a boldogságot és kielégülést, nem pedig Istentől, illetve „hiányzik Isten a házasságukból”. Volt olyan olvasónk, aki úgy fogalmazott: „nincs meg a hit a kapcsolatban és a kölcsönös alázat, tisztelet és szeretet”.

Más inkább gyakorlati oldalról közelítette meg a kérdést: „nem mernek leülni a sérelmeket felhozni, azokat megbeszélni és kompromisszumos megoldást kötni”, kevés az együtt töltött minőségi idő vagy épp „rossz a kommunikáció”. Hasonló ehhez a következő válasz is: „nem bíznak egymásban és nem beszélik meg, ami épp van”.

Sok válaszadónk úgy gondolja, a kitartás, a közös megküzdés hiányzik a kapcsolatokból. „Nem tartanak ki egymás mellett jóban-rosszban, csak amíg nekik jó”, illetve „az emberek nem gondolnak már életre szóló házasságra: legfeljebb ha nem sikerül, elválnak”. Volt, aki ezt úgy írta le, akik elválnak, azok szerint „a szeretet csak egy érzés”. Az is visszatérő elem volt a válaszokban, hogy akik elválnak, „a könnyebb utat választják”.

hirdetés

Olyan is akadt, aki szerint a válások mögött az állhat, hogy „meggondolatlanul, hirtelen házasodnak össze”. Ezzel szoros összefüggésben többen hangsúlyozták az önismeret fontosságát, amelynek a hiánya miatt például rossz sémákat vesznek át a felek. Kevesen élnek a párterápia lehetőségével is – mutattak rá többen.

Volt, aki a bibliai példázat alapján azt írta, a válások hátterében az állhat, hogy „homokos talajra építik a házasságukat”. Ezt olvashatjuk Máté evangéliumában is: „Aki hallgatja szavamat, és tettekre is váltja, az okos emberhez hasonlít, aki sziklára építette a házát. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvített a szél, és nekizúdult a háznak, de nem dőlt össze, mert szikla volt az alapja. Aki hallgatja ugyan tanításomat, de nem váltja tettekre, a balga emberhez hasonlít, aki házát homokra építette.” (Mt. 7:24-26.)

Legyünk akár házasság előtt, házasként vagy már elváltként, érdemes elgondolkodni ezeken. Mi pedig hamarosan újabb kérdéssel jelentkezünk – kövessétek az Instagram-oldalunkat!

 

Kép: Unsplash.com

Ti mondtátok
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás