2020. 06. 11.

,,Jézus a példaképem” – újabb rangos kitüntetést kapott Csókay András

Újabb rangos kitüntetést vehetett át Csókay András idegsebész, a bangladesi sziámi ikreket szétválasztó orvoscsoport vezetője: a mélyen vallásos szakember májusban Óbuda-Békásmegyer díszpolgára lett. Tavaly Budapest ismerte el munkásságát, most szűkebb lakókörnyezete, hiszen családjával huszonnyolc éve él a harmadik kerületben. Csókay András a kitüntetésért járó pénzjutalmat jótékony célra ajánlotta fel, a kerületi televíziónak adott interjúját szemlézzük.

,,Aki új dolgot talál fel az életben – nem kell ehhez orvosnak lenni – mindig nehézségekbe ütközik, rengeteg vívódása van. Érdemes-e csinálnia? Működni fog, amit kitalált? Az életben kellenek példaképek, nekem a szentek ilyenek, és maga Jézus is, aki szintén egy járatlan utat járt végig. Azért is kell beléjük kapaszkodni, mert az ember sokszor borzasztó nehézségekbe és depresszióba kerül.

Az ember a díjat soha nem várja, mert nem ezekért dolgozik, hanem elhívásból, ezért engem mindig meglepetésként ér, ha díjaznak. A kitüntetést az emberek adják, de én mégis úgy érzem, hogy az embereken keresztül ez is Istentől jön. Őneki is köszönöm, és természetesen azoknak is, akik odaadták. 

Mivel tud többet egy orvos vagy egy nővér a nem egészségügyi szakembereknél? Valamit ért a testhez és annak betegségeihez, ennyivel vagyunk mások. De a legnagyobb baj, az a lélek problémája, amely kihat a testre is: aki lelkileg rossz állapotban van, annak az immunrendszere is rosszabb, kevésbé tud védekezni a betegségek ellen. 

A lelket mindenkinek kell gyógyítani, nem csak a pszichiátereknek és a pszichológusoknak. A szomszédnál, a baráti társaságoknál, a munkahelyi környezetben lévő kollégáknál, mindenkinél, akinél látjuk, hogy el van keseredve és kilátástalannak látja az életét. Mindannyian gyógyítókká kell hogy váljunk, mert rosszul idézzük azt a mondást, hogy ,,ép testben ép lélek”! Ép lélek szükséges ahhoz, hogy javuljon a test! Nem véletlen, hogy a nagy evangéliumi gyógyításoknál Jézus azt mondja: ,,a hited meggyógyított téged”.

A testünk egyszer el fog porladni – hitünk szerint az is feltámad majd – de a lelkünk tovább él! „

Borítókép - Fotó: Fotó: Bodnár Patrícia
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás