2020. 06. 07.

Néma maradt Trianon évfordulóján Magyarország legnagyobb temploma

Június 4-én szinte az egész Kárpát-medence magyarlakta területén megszólaltak a harangok, azonban akadt olyan kivétel is, amely kimondottan fájó: az Esztergomi Bazilika – amely Magyarország  legnagyobb temploma és legmagasabb épülete  – néma maradt!

A helyiek értetlenül, a Duna túlsó oldalán élő magyarok szomorúan észlelték, hogy június 4-én a Kárpát-medence szinte valamennyi templomával ellentétben az Esztergomi Bazilika harangjai nem szólaltak meg 16 óra 30 perckor, Trianon századik évfordulóján. A történtek után túlkapásoktól sem mentes kommentháború alakult ki, a fájdalom ugyanakkor érthető, hiszen Magyarország legnagyobb temploma burkolózott némaságba az összetartozás napján.

A református egyházi vezetők kérték, míg a katolikusok javasolták, hogy a templomok harangjai szólaljanak meg a száz évvel ezelőtti eseményekre emlékezve. A legtöbb helyen ez meg is történt, lélekemelő történetek jutottak el a 777 szerkesztőségébe arról, hogy a székely falvaktól kezdve a Vajdaságon át egészen a Csallóközig megkondultak a harangok. 

Az Esztergomi Bazilika harangjának némasága először a helyi Régió TV-nek tűnt fel, akiknek az értesülései szerint ,,a kanonok nem kívánt csatlakozni a Kárpát-medencéhez szóló felhíváshoz”:

hirdetés

A kommentelők egy része kulturáltan írta le véleményét, többen kérték, hogy a kanonok adjon magyarázatot arra, hogy miért pont a magyar nemzet egyik ikonikus egyházi épülete maradt néma. Voltak azonban olyanok is, akik annyira elragadtatták magukat, hogy kommunista jelzővel illették Németh János kanonokot, illetve előfordult, hogy lerománozták.

A Ma7 felvidéki magyar nyelvű portál sem ment el szó nélkül az események mellett:

,,Meglepődve tapasztaltuk délután fél ötkor, hogy a közös száz másodperces harangozás idején nem szólaltak meg a bazilika harangjai, csak a vízivárosi harangszó szállt halkan a szélben. Pedig az ország első templomának nagyharangja az elszakítottság idején támaszként szolgált a Duna északi oldalán élőknek. A beszámolók szerint hangja messzire elhallatszott, a víz felett is összekapcsolta a lelkeket. Most azonban némák maradtak.”

A 24.hu hírportál még pénteken megpróbálta elérni a kanonokot, azonban úgy tűnik, hogy azóta sem reagált a megkeresésükre. 

 

Borítókép - Fotó: Dreamstime
Hírek
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Poczik andrasne 2020. 06. 07. 23:04

    MIERT???

  • Válasz Heissler Julianna 2020. 06. 08. 11:46

    Szégyen…