2020. 05. 28.

,,A kereszténység nem kötöttség, hanem szabadság” – Pintér Béla

Pintér Béla előadóművész és Martí Zoltán, oldalunk főszerkesztője voltak a Hír TV Credo című műsorának vendégei, ahol az evangelizációról, az online tér lehetőségeiről és az eredeti tanítás megtartásáról beszélgettek Földi-Kovács Andreával. Az énekes olyan legendás dalokat írt pályafutása során, mint a ,,Homokba írva” vagy a ,,Csak Te”, ő az egyik legismertebb – és leghitelesebb – magyar keresztény előadó. Pintér Béla a beszélgetés során több fantasztikus gondolatot is megosztott, ezeket szemlézzük.

,,Az online tér kinyitott számunkra egy nagy ajtót. Azok, akik eddig nem gyakorolták a hitüket – vagy nem tartoztak egy konkrét gyülekezethez – most egy gombnyomással tudtak részt venni misén vagy istentiszteleten. Pozitív érdeklődés mutatkozott az elmúlt időszakban Isten iránt. Ennek egyik oka, hogy bajban vagyunk, amely Isten felé mindig másfajta közeledést vált ki az emberből. Hányszor szoktuk ilyenkor mondani, hogy ,,Isten, ha létezel, akkor most segíts!” – aztán ha túl vagyunk rajta, akkor meg úgy gondoljuk, hogy ,,volt Isten – nincs Isten”.

Nagy feladatszámunkra, hogy akik most ,,tüzet fogtak”, megtalálhassák a következő lépésekhez vezető utat. A keresztények nagy része templomba zárva éli meg a kereszténységét, ahova egy idegen nem lát be, ezért azt gondolja, hogy ez egy elvont világ. Ez a nehéz helyzet talán kihozott bennünket a négy fal közül, ahogy Jézus is kérte: ,,Menjetek, tegyetek tanítvánnyá minden népet!”.  

Az énekes számára fontos, hogy az eredeti tanítást megőrizzük, ne akarjuk megváltoztatni, mert azzal véleménye szerint nem lehet több embert megszólítani:

hirdetés

,,Csak az eredeti tanítás az, ami befogadható: úgy vagyunk teremtve, hogy a szívünk az igazságra rezonál. Zenész vagyok, a dalaim pedig kortárs keresztény dalok, ami már önmagában is egy szűrő, hiszen az egyházban nem mindenki gondolja azt, hogy populáris műfajjal lehet az embereket megszólítani. Ugyanakkor ez egy olyan jó ,,csomagolóanyag”, ami közelebb tudja vinni az igazságot: ha el tudom érni, hogy ne ragadjunk le a ritmusnál és a zenénél, hanem átjöjjön az igazság, akkor célt értem. A szíveket kell elérnünk, és ez nem korfüggő.

Jézusra kell mutatnunk, aki azt mondta, hogy ,,senki sem juthat el az Atyához, csak általam”, ez egy radikálisnak tűnő üzenet egy olyan világban, ahol mindenből választhatunk. De ha ez tényleg az, akkor én vállalom, hogy radikális vagyok keresztényként. Amikor azt mondja, hogy ,,nincs más csak én”, akkor az ellentmond minden demokratikus elképzelésnek. Azt kell megértetnünk az emberekkel, hogy ez nem kötöttséget jelent, hanem, hogy ez jelenti a szabadságot! Az igazságnak a szívbe való behatolása nélkül ezt nem tudjuk elérni, mert azt fogja látni, hogy mi az, amit nem szabad. De ha a szívig el tudjuk juttatni azt az üzenetet, hogy habár esendőek vagyunk volt valaki, aki nem bukott el, akire felnézhetünk, akkor az ember erőre kap és reménységre lel. Hazatalál, ezt hívjuk megtérésnek. Erre vagyunk teremtve: hogy felismerjük a hazavezető utat, és azt mondhassuk: ,,Megjöttem!”. A ,,Maradj otthon!” után legyen az a következő üzenet, hogy ,,Gyere haza!”  – hívjuk Istenhez az embereket.”

A beszélgetés során az énekes a Homokba írva című dalának a történetét is elmesélte:

,,A dalaim az életből vett példáimból születnek: az örömeimből, a nehézségeimből, a kísértéseimből. Az egyik legsikeresebb dalom lett a ,,Homokba írva”, amely egy munkatársi kapcsolatom zátonyra futása kapcsán íródott.  A megbocsátásról, az elengedésről szól. Három hétig csak sírtam a zongorám felett és magamnak énekeltem a dalt, majd feltettük az internetre, ahol több millióan látták, én meg csak ámultam. Mivel én is átmentem ezen a fájdalmon, ezért ,,életszagúvá” válik a dal, ezért hiteles lesz. “

A teljes beszélgetés:

Fotó: Pintér Béla Facebook-oldala

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás