2020. 05. 20.

Az élet minden területén lehetünk meddők

Rendszeres olvasóink már találkozhattak sokszor az elmúlt időszakban a 777 történetének második könyvével, amelyet szerkesztőnk, Lábánné Hollai Katalin írt. A „Megszabadítottál szégyenemtől” c. műben a szerző őszintén meséli el saját történetét és mutatja be a Biblia és a 21. század meddő asszonyainak a küzdelmeit. Sajnos a járványhelyzet miatt a hivatalos könyvbemutatónk elmaradt, ezért online került rá sor. Ennek szemlézzük most a legjobb gondolatait.

Valószínűleg sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért hiánypótló ez a könyv. Lábánné Hollai Katalin rögtön az első válaszában megosztja az ezzel kapcsolatos véleményét.

„Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért tekinthető ez a könyv hiánypótlónak, hiszen rengeteg szakirodalom van a meddőségről. Keresztény körökben viszont mégiscsak tabu ez a téma. Nehezen beszélnek erről az érintett párok – ami nem csoda. Ha viszont mégis, akkor inkább úgy tekintenek vissza a meddőség időszakára, hogy azóta örökbefogadás által vagy végül természetes szüléssel lett saját gyermekük. Ehhez képest ebben a könyvben úgy írok a meddőség állapotáról, hogy a mai napig érintett vagyok ebben a kérdésben. Továbbá a Biblia meddő asszonyait hívom segítségül és mutatom be őket a könyv során.”

Kata két fő okot fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy szerinte miért is tabu keresztény körökben a meddőségről beszélni. Úgy látja, hogy két nagyon intim és bensőséges érzés keveredik a meddőség állapotában lévő emberekben.

„Az egyik ilyen érzés a szexualitás, családalapítás körüli kérdések, amikor az ember önmagát is megkérdőjelezi. Felteszi magának a kérdést, hogy mindent jól csináltam? (…) A másik pedig,

hirdetés

ami hónapról-hónapra elkíséri a meddőséggel küzdő párokat, az a gyász, a sikertelen próbálkozásoknak, ciklusoknak az elgyászolása,

amikor lehetőség lett volna arra, hogy megfoganjon egy gyermek és ez mégsem történt meg. Bármennyire is furcsa ebbe belegondolni, de ez komoly gyászfolyamat adott esetben. Nem feltétlenül mindegyik hónapban érez így az ember, de azért nagyon sokszor.”

A másik fontos okot, ami miatt tabu keresztény körökben a meddőségről beszélni, Kata abban látja, hogy sokszor kimondottan vagy kimondatlanul is elvárás, hogy 3 vagy akár több gyermekünk is legyen keresztényként. A meddő párok viszont ennek nem tudnak megfelelni.

A könyvben a Bibliában szereplő kilenc meddő asszony történetét és élethelyzetét mutatja be a szerző, aki saját tapasztalataival állít párhuzamot és azzal, hogy ezt férjével hogyan élték meg. De mégis kiknek ajánlja a könyvet?

„Magától értetődik, hogy a meddőséggel küzdő pároknak mindenképpen ajánlom ezt a könyvet, hiszen ez nemcsak rólam és a Biblia meddő asszonyairól szól, hanem róluk is. Mindannyiunkról, akik a meddőség állapotában vagyunk. Továbbá természetesen azoknak is ajánlom, akiknek az ismeretségi körükben vannak meddőséggel küzdő párok. Számukra talán segítség lehet ez a könyv, hogy megértsék az ő viselkedésüket. (…) Tulajdonképpen mindenkinek ajánlom, hiszen

mindannyiunk életében van olyan szakasz, amikor meddők vagyunk, amikor úgy érezzük, hogy nem jutunk egyről a kettőre.

Ilyen helyzettel nemcsak a gyermekáldás területén, hanem nagyon sokszor máshol is találkozunk életünk során. Éppen ezért talán mindannyiunk számára tanulságos lehet ez a könyv.”

Mit jelent valójában a meddőség, illetve a könyv címe? Mit tanulhatunk a Bibliában szereplő meddő asszonyoktól?

Többek között ezekre a kérdésekre is választ adott a szerző a könyvbemutató során, amely az alábbiakban teljes egészében visszanézhető.

Fotó: dreamstime.com

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás