2020. 05. 18.

13 meglepő érdekesség Szent II. János Pálról

Az Aciprensa és a Churchpop összegyűjtött néhány érdekes tényt II. János Pál pápa életéről, aki ma száz éve született!

1. 15 évesen majdnem belehalt egy véletlen lövésbe

Egy barátja éppen egy töltetlennek hitt lőfegyvert mutatott neki. A barátja viccből feléje fordította a fegyvert, és közvetlenül mellette hozzá meghúzta a ravaszt. A golyó azonban szerencsére – vagy csodálatos módon – nem tett benne kárt.

2. Fiatalkorában egy zsidó lánynak udvarolt

A lányt Ginka Beernek hívták és igazi szépség volt, karcsú, remek színésznő, ragyogó fekete hajjal és szemekkel. Noha nem ismerjük részleteiben a kapcsolatuk természetét, az biztos, hogy Ginka volt az első, és valószínűleg az egyetlen lány, akihez fiatalkorában romantikus érzelmek fűzték a fiatal Karol Wojtylát.

3. Színész és dramaturg volt

Egy színésztársulat tagja volt és eredetileg színészpályára készült, mielőtt a papi hivatást felfedezte volna magában.

hirdetés
4. 21 éves korára minden közvetlen hozzátartozóját elveszítette

Édesanyja az egyik kisebbik testvére születésekor halt meg, Karol 8 éves korában. Három testvére mind gyermekkorában haltak meg, az édesapját pedig 21 éves korában veszítette el, ő szívrohamban hunyt el.

5. A második világháború alatt elütötte egy náci teherautó

1944 februárjában munkából hazafelé tartva ütötte el egy német teherautó. A német tisztek megálltak, és amikor látták, hogy a fiatalember eszméletlen és súlyosan megsérült, megállítottak egy személyautót, hogy azzal szállítsák kórházba. Két hetet töltött kórházban fekve és ez a megrázó élmény és a hihetetlen gyógyulás megerősítették a papi hivatás felé való elköteleződésben.

6. Náci katonák akarták letartóztatni, de egy ajtó mögé elbújva sikerült megszöknie

1944 augusztusában a varsói felkelés alatt német katonák lepték el az egész várost, hogy minden fiatal férfit letartóztassanak. Amikor a katonák behatoltak a házba, sikerült úgy elrejtőznie egy ajtó mögött, hogy habár a katonák feljegyezték a házat és őérte mentek, nem találták meg. Később a püspöke házában bujkált és itt vészelte át, ami még a háborúból hátra volt. 

7. Püspökként részt vett a II. Vatikáni Zsinaton és közreműködött számos dokumentum megírásában

Részt vett a Dignitatis humanae című, vallásszabadságról szóló deklaráció megfogalmazásában, valamint a Gaudium et spes című lekipásztori konstitúció megírásában is.

8. A XVI. század óta az első nem olasz pápa volt

II János Pál lengyel volt, pontifikátusa óta nem volt olasz egyházfő: XVI. Benedek német, Ferenc pedig argentin származású.  

9. 9 nyelven beszélt folyékonyan

A Szentatya beszélt lengyelül, latinul, ógörögül, olaszul, franciául, németül, angolul, spanyolul és portugálul. Fiatalkorában 12 nyelven tanult.

10. Pápasága alatt 129 országban járt

A világ politikusai és vezetői között nem volt még egy olyan személy aki ennyit utazott volna, így ragadt rá a ,,Zarándok Pápa” név is.

11. Több embert avatott boldoggá és szentté, mint az elődei összesen

1340 embert boldoggá és 483-at pedig szentté avatott. Ez a szám meghaladja valamennyi szent és boldog összegét, akiket elődei összesen kanonizáltak a katolikus egyház történetében.

12. A 80-as években Marvel rajzfilmhős is volt

Igen, jól olvastad, itt még többet olvashatsz erről! Nem volt egyedül, Kalkuttai Teréz anya és Assisi Szent Ferenc is felbukkantak a képregény egy epizódjában.

13. Ő a negyedik pápa, aki elnyerte a Nagy jelzőt 

Noha ennek megítélése nem hivatalos úton, hanem a köznyelvi használat útján alakul ki, őelőtte mindössze három pápa érdemelte ki ezt a megtiszteltetést: Nagy Szent Leó (440-461), Nagy Szent Gergely (590-604) és Nagy Szent Miklós pápa (858-867).

+1: Nevét a keresztségben egy magyar boldogról kapta

Nevét egy magyar boldogról, IV. Károly magyar királyról kapta, akit a szülei nagyon tiszteltek. II. János Pál maga avatta boldoggá az utolsó királyunkat, külön érdekesség, hogy liturgikus ünnepük egymás utáni napra esik, október 21 és 22.

Fordította:  Baranyi Ágnes

Forrás: Aciprensa

Borítókép: Dreamstime
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás