2020. 05. 13.

Gyönyörű feldolgozások egyetlen énekre – Krisztus feltámadott

Egy ének, egy üzenet, több csodás megvalósításban. A Krisztus feltámadott kezdetű XIII. századból származó ének évszázadok óta csendül fel a húsvéti időszakban a templomokban, most azonban új köntöst kapott méghozzá nem is egyet.

A középkori, fülbemászó dallamra írt szöveget minden feldolgozásban megtartották, csak a hangszerkíséretet és az énekstílust változtatták meg. Tímár Sára hagyományos, népi stílusban adja elő a református liturgikus dalkincsben őrzött hálaéneket. Az énekhez csodás klip is készült, melyet Szentendre gyönyörű belvárosában forgattak.

Domschy Mercédesz már sokkal rendhagyóbb stílusban adja elő a hagyományos népéneket Péntek Attila zongorakíséretével. Az éneket a múlt évszázad kedvelt műfajában, ragtime-ban adták elő, ami különleges hatást kölcsönöz a dalnak. 

hirdetés

Kiss Sámson Endre és Szabó András és barátaik dob, zongora, gitár, furulya, hegedű, nagybőgő, koboz és basszusgitár kíséretével adják elő a népéneket. Ezzek igazi népies hangulatot kölcsönöznek neki, megtartva liturgikus énekhez méltó tisztaságot, magasztosságot.

A klasszikus, templomi feldolgozások kedvelőinek pedig íme két orgonajáték a népének dallamára. Ezekhez nincs szöveg, de a robosztus, zengő orgonaszóló is átadja az dicsőítő ének mélységét.

Az ének szövege pedig így hangzik:

Krisztus feltámadott,
Kit halál elragadott,
Örvendezzünk, vígadjunk,
Krisztus lett a vígaszunk,
Alleluja!
Ha ő fel nem támad,
Nincs többé bűnbocsánat,
De él, ezért szent nevét,
Zengjük ő dícséretét,
Alleluja!
Alleluja! Alleluja! Alleluja!
Örvendezzünk, vígadjunk,
Krisztus lett a vígaszunk,
Alleluja!

 

Kép: Tímár Sára – Krisztus feltámadott (YouTube)

Zenék
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás