2020. 05. 13.

Ferenc pápa hazájában enyhítenének az abortusz szabályozásán

Alberto Fernandez argentin elnök egy rádióinterjúban hangsúlyozta, hogy továbbra is „ annyira elkötelezett, mint az első pillanatban” az abortusz legalizálása mellett. A kijelentés időzítése azért is furcsa, mert Argentína ötven napja “le van zárva”, minden erejével a koronavírus megállítására törekszik az ország lakossága.

Alberto Fernandez argentin miniszterelnök egy múltheti rádióinterjújában kijelentette, hogy az abortusz legalizálására vonatkozó törvényjavaslat „készen áll”  – Ferenc pápa hazájában – ,de még nem terjesztette be a kongresszus elé, mert „egyéb sürgős témák” kerültek napirendre a világjárvány alatt.

Az argentin törvényhozás március közepe óta szünetel, múlt héten online üléssel próbálkoztak a képviselők, de nem jártak sikerrel. Az abortusz témájában az ország legtöbb püspöke kerülte a nyilvános konfrontációt a kormánnyal, La Plata segédpüspökét, Alberto German Bochateyt kivéve, aki egyben az Argentin Püspöki Kar Egészségügyi Bizottságának is elnöke.

„Ha megvédjük az életet a vírustól, akkor mástól is meg kell védenünk” – nyilatkozta a püspök. „Ha óriási, galaktikus erőfeszítéseket teszünk arra, hogy ne betegedjünk meg és egy élőt se veszítsünk, akkor hogyan folytathatjuk az abortusz vagy az eutanázia legalizálását?”

hirdetés

A püspök már a két évvel ezelőtti viták idején – amikor abortuszklinikák létrehozását kezdeményezték különböző szervezetek –  is aktív volt, utcára hívta az embereket, hogy összefogjanak az ország életvédelmi törvényének megváltoztatása ellen. A mozgalom győzelemként élte meg a törvényjavaslat elbukását, azonban Fernandez a kampánya alatt megígérte az abortusz engedélyezését és márciusban új törvényjavaslatot akart előterjeszteni. A világjárvány megakadályozta ezt, ugyanakkor több kormánytisztviselő elsődlegesnek nevezte a terhesség megszakításához való jogot, miközben az ország kórházaiban azért küzdenek, hogy a a COVID-19-fertőzötteket ellássák.

,,Jobban érdekel az életek védelme, mint a gazdaság” – szögezte le a 64 éves segédpüspök, aki bioetikai szakember, és a Pápai Életvédő Akadémia tagja. „Azt hiszem, fel kell ismernünk, hogy sokan időnként nagyon könnyedén nyilatkoznak az abortuszról és az eutanáziáról, és talán a jelenlegi helyzet gondolkodásra készteti őket. Mindannyian egyetértünk abban, hogy nem leszünk ugyanolyanok a világjárvány után, mint előtte. Ezért remélem képesek leszünk nyugodtabban, ideológiamentes vitákban, fanatizmus nélkül- humán és antropológiai – dialógust folytatni és gondoskodni mindenkinek az életéről.

Kuba, Guyana és Uruguay kivételével az abortusz illegális Dél-Amerikában. Argentínában abortusz jelenleg abban az esetben engedélyezett, ha a baba szexuális erőszakban fogant, vagy ha az anya vagy a gyermek élete veszélyben van.

A 777 több forrásból igyekezett utánajárni, hogy mit tartalmazhat az új abortusztörvény, azonban még az  argentin életvédő aktivisták sem tudtak róla bővebb információt. Ugyanakkor kérdésünkre megerősítették, hogy az elnök kampányának egyik fontos része volt, hogy az abortusz korlátozásán enyhítsen.

Forrás: Crux Now

Fordította: Nagy Betti

Borítókép - Fotó: Dreamstime
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás