2020. 05. 08.

Így éld túl a szakítást

A szakítások nem egyszerűek. Lehet, hogy te szakítottál, lehet, hogy derült égből villámcsapásként ért a hír. Akárhogy is volt, szeretnénk megosztani veled pár tanácsot, ami nekünk is segített ahhoz, hogy feldolgozzuk ezt a helyzetet. Igen, lehetséges túlélni a szakítást, és sokkal erősebben fogsz kijönni belőle!

Szabad sírni, sőt!

Adj időt magadnak a gyászra. Ez egy természetes folyamat. Valami elmúlt, egy ember az életed része volt, és most már nem az. Nem kell lelkiismeretfurdalást érezned, amiért nem tudod azonnal a napos oldalát látni a dolgoknak. Időbe telik, amíg eljutsz a következő lépésre. Ne izgulj, nem kell kényszerítened magadat arra, hogy most azonnal tovább keresgélj. Az is normális, ha ilyenkor nem hat a vigasztaló szó. Majd fog, amikor már te is készen állsz rá, hogy a jövőbe tudjál tekinteni.

Olvasd a Zsoltárokat

Olvasd a Zsoltárokat, de tényleg. Ha azt hiszed, hogy a keresztény ember élete csupa optimizmus, akkor majd látni fogod a Zsoltárokból, hogy ez egyáltalán nem igaz. Rengeteg fájdalommal teljes és keserű sóhajtás hangzik el Isten felé, majd a reménység, az Úrba vetett bizalom is megfogalmazódik. A Bibliának ezen része nagyon jó társad lehet ebben az időszakban (is!), amikor talán te is nehezen fogalmazod meg saját gondolataidat az imában. 

Bocsáss meg neki

A megbocsátás az egyik alapfeltétele annak, hogy tovább tudjál lépni, és ne kötözzön meg téged a keserűség, vagy akár a gyűlölet. Ráadásul Jézus is azt mondja, hogy bocsássunk meg, akár hetvenszer hétszer is. Nem mondjuk, hogy ez olyan könnyű, és magunktól nem is lennénk rá képesek. De Isten szeretete, aki ugyanúgy szeret téged is, és azt is, aki megbántott téged, Ő képessé fog tenni téged az elengedésre, a megbocsátásra, és a teljes szabadságra! Egy olyan szabadságra, ami nem függ a haragtól, a körülményektől, az emberektől. Egy olyan szabadságra, ami Istenből táplálkozik. Ehhez egy nagyon jó könyvet ajánlunk Révész Szilviától. 

hirdetés
Keress egy mentort

Keress valakit, aki hasznos és bölcs tanácsokkal tud ellátni téged. Lehet ez egy barát, családtag, vagy valaki a közösségedből, esetleg egy idősebb testvér, akire felnézel. Az ő tanácsai és bölcsessége átvezethet téged ezen az időszakon. A mentorálás szólhat másról is, sőt, az a legjobb, ha életed egyéb kérdéseit és nehézségeit is meg tudod osztani a mentoroddal.

Ne keresd vele a kapcsolatot

A közösségi média még nehezebbé teszi számunkra, hogy rendesen lezárjunk egy szakítást. Hiszen látod, hogy mit csinál a másik, esetleg jól érzi-e magát nélküled, vagy összejött-e valaki mással. Vannak, akik sportot is űznek abból, hogy olyan posztokat osztanak meg, amikkel bizonygatni szeretnék, hogy túltették magukat a szakításon. Ne menj bele ebbe a gyerekes és éretlen játékba. Csak megnehezíted vele a saját dolgodat. Töröld le egy kis időre ezeket a platformokat, vagy kövesd ki az exedet. Nem, nem gyerekes dolog törölni a másikat az ismerőseid közül. Egyszerűen a magad dolgát könnyíted meg vele. 

Imádkozz érte

A kultúránk nagyon rossz képet vetít elénk arról, hogyan is kéne kezelnünk egy szakítást. Gyakorlatilag arra vezet rá, hogy nyomd el magadban a gyászt, és vesd bele magadat a látszatmegoldásokba. Bulizásba, ismerkedésbe, bármibe, csak ne kelljen szembenézned az érzéseiddel, a félelmeiddel. Ja, és állj bosszút, azon, aki méltatlanul bánt veled. Látszólag ez utóbbi nagyon igazságosnak tűnik, azonban, ha olvasod a Bibliát, akkor Isten erre így válaszol:

“Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim, hanem adjatok helyet az ő haragjának, mert meg van írva: „Enyém a bosszúállás, én megfizetek” – így szól az Úr.” (Róma 12,19). 

Ez azt jelenti, hogy Istené a jog arra, hogy ítéljen, nem a tiéd. Nem tudhatod, hogyan fog Isten belépni annak az embernek az életébe, aki téged megbántott. Egyszerűen bízd rá, az Ő bölcsességére, és foglalkozz azzal, hogy meg tudj bocsátani. Ennek egy jó módja az, ha imádkozol a másikért. Nehéz haragot tartanunk azok felé, akikért Istennél könyörgünk. 

Borítókép - Fotó: dreamstime.com
Segítő tippek
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Németh Rezső 2020. 05. 09. 09:35

    A keresztényeknél a szakítás ismeretlen szó, mert a házasság örök , a jegyesség pedig még nem testi lelki összefonódás. Persze hogy van ilyen de ezt az élet természetes részének tekinteni világiasság. Gyógyítani kell mint a lábgombát, de annyira is kell takargatni.

  • Válasz T. Nelli 2023. 01. 09. 16:59

    Hát kérdezd meg hányan szakítottak és keresztények…és hányszor szakítottak… történt-e erőszak, volt, hogy keresztény férfi erőszakolt meg keresztény nőt Istentisztelet után aztán azt mondták házasodjanak össze amit nem akart a hölgy…És hány keresztény nőt erőszakoltak meg eddig? Volt, hogy otthagyta a férfi házassági igéret után a nőt és mást vett el…A férfiak erősebbek így könnyen tehetik ezt nőkkel…Az önmagukat hívőnek tartó férfiak zöme erőszakos és kegyetlenkedik…főleg, ha van pozíciója…ez nem az első egyház a tanítások eltorzúltak v. nem értik Isten beszédét! A férfiak rettenetesen buták.