2020. 05. 06.

„Szeretném, ha az emberi élet újra szent lenne a Földön” – Székely János

A járvány időszakáról, és az azt követő társadalmi kérdésekről nyilatkozott a Katolikus TV-nek (korábbi nevén Bonum TV) Székely János szombathelyi megyéspüspök. A szociális kérdésekre rendkívül érzékeny pap legfontosabb gondolatait szemlézzük!

„A járvány megállít, lelassít, amelynek pedig sok áldása is van az életünkben. Ez az idő arra hív, hogy az ember gondolkodjon, imádkozzon, Bibiliát olvasson, tabernákulum előtt időt töltsön. Talán a papszentelésem óta nem volt ennyi nyugodt csendes időm, amikor be tudom pótolni az elmaradt feladataimat és át tudom gondolni a püspöki szolgálatomat. De lelki értelemben is áldásnak tartom ezt az időszakot. Az is örömteli, hogy a szentmiséket online döbbenetesen sokan követik, jóval többen mint amennyien egy átlagos vasárnap a templomba eljönnek. 

Ebben a járványban nyilvánvalóan nagyon sok negatívum van, de Isten kegyelméből sok jót is ki lehet hozni ebből az időszakból. A családoknál is ezt látom, a férj és a feleség újra meghitt időt tudnak együtt tölteni, sok helyen a felnőtt gyermekek is hazajöttek, és ezt fantasztikusan élvezik. Ezek a dolgok soha nem történtek volna meg, ha nincs ez a járvány. 

Sokaknak a szeme és a szíve kinyílt a szegények és az idősek felé: rádöbbentünk, hogy vannak olyanok, akik sokkal nehezebb helyzetben élnek mint mi. Ennek a járványnak a legnagyobb áldozatai pont a szegények, például azok, akik albérletben élnek és elveszítették a munkájukat.

Most sok olyan dolog felértékelődik, amelyet a nagy hajszában elfelejtettünk. Egy gyógyultabb világ képe rajzolódhat ki előttünk: én magam nagyon boldog lennék, ha az emberiség ráébredne arra, hogy a gazdasági élet célja nem a haszonszerzés. A cél az ember! A Földön élő minden embernek a boldogulása a cél: nem csak anyagi szempontokra, hanem a teljes boldogulásra gondolok. Ennek a szolgálatába kell állítani a gazdaságot és a pénzt, a mennyiség helyett a minőségre kell törekednünk. 

Az emberiségnek újra hallgatnia kellene a szellem embereinek szavára: művészekre, filozófusokra – és leginkább a Biblia-szavára. Ezeket be kell engednünk a parlamentekbe, a tudományos tanácskozásokba, azokra a fontos helyszínekre, ahol az emberiség a jövőjét tervezi. Nagyon örülnék, ha a gyerekeket nem egy semleges, „desztilált” neveléssel szeretnénk az útjukra indítani, hanem értékeket adnánk át.

Hogy hallgassanak a lelkiismeretük hangjára! 

Szeretném, ha az emberi élet újra szent lenne a Földön: a fogantatástól a természetes emberi halálig. Ha elképzelhetetlen volna, hogy bárki egy másik emberi lény életét kioltsa. Ezekben a hetekben óriási pénzeket költünk arra, hogy életeket mentsünk, de közben folyik az abortuszok sorozata, makkegészséges, kicsi és ártatlan gyermekeket ölnek meg milliószámra a világban. „

Teljes beszélgetés:

Korábbi interjúnk Székely Jánossal:

„Bátran és erőteljesen kell az evangéliumot hirdetni” – újévi nagyinterjú Székely Jánossal

Fotó: Székely János Facebook-oldala

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás