2020. 05. 05.

Abortált kisbabák sejtjeit használják a koronavírus elleni vakcina fejlesztésére?

Keresztény bioetikusok arra figyelmeztetnek, hogy brit tudósok abortált kisbabák sejtjeit használják fel arra, hogy a koronavírus elleni vakcinát fejlesszék – számol be róla a Christian Post cikke alapján a Hit Rádió

A koronavírus elleni ellenszert az oxfordi egyetemen fejlesztik, azonban ehhez az 1970-es és a 80’-as években abortált kisbabák sejtvonalait is felhasználták. A Christian Post cikke szerint a tudósok attól tartanak, hogy az év vége felé újra terjedni kezd a koronavírus, ezért arra vannak kényszerítve, hogy a lehető leggyorsabban készítsék el az ellenszert. Azonban az is nyilvánvalnak tűnik, hogy ez az eljárás a bioetika alapjaiba ütközik.

Az eljárás ellen az Amerikai Egyesült Államokban is tiltakoztak, Joseph E. Strickland houstoni érsek két hete azt írta az ügyben, hogy “attól még, hogy az abortusz legális egy országban, még nem biztos, hogy morális szempontból megengedhető, hogy egy világraszóló járvány megállításához halott gyerekek testét kellene felhasználni. Ha empatikusan gondolkodunk, akkor ez a gyakorlat gonoszság.”. Olvasva az érsek szavait minimum óvatosan fogalmazott…

hirdetés

Az érsek több kutatóval is egyeztetett, akik arról biztosították, hogy más módon is ki lehet fejleszteni a vakcinát, nem kell ehhez halott kisbabák testét felhasználni:

“Kutatók biztosítottak afelől, hogy nincs feltétlen szükségük az abortált gyermekekre ahhoz, hogy ki tudjanak fejleszteni egy nagyon is szükséges vakcinát, amely megvédene bennünket a koronavírus fertőzéstől” – írta Strickland érsek.

Forrás: Christian Post/Hit Rádió

Fotó (illusztráció): Pixabay

Szemle
hirdetés

4 hozzászólás

  • Válasz cu. eszter 2020. 05. 05. 22:01

    honnan van az információ a sejtvonalakról?

  • Válasz Science 2020. 05. 06. 12:44

    A hozzátok hasonló valláskárosultak inkább ne szóljanak bele a tudományos életbe, és ne adják alá a lovat az oltáselleneseknek… Láthatóan fogalmatok sincs a sejtvonal jelentéséről, az abortuszhoz való ellenző hozzáállásotok is szánalmas.

  • Válasz Orosz Richárd 2020. 05. 06. 14:54

    Én keresztény kutató vagyok, és dolgoztam a kérdéses HEK 293-as sejtekkel, és ezen kívül még rengeteg más olyan sejtvonallal, amelyet korábban beteg emberekből szedtek ki kutatási célokra. Ezek az emberek már régóta meghaltak.

    Én azt gondolom, hogy etikailag ugyan mindenképpen kérdéses az a módszer, hogy beleegyezés nélkül felhasználják valakinek a sejtjeit, különösen, ha egy ártatlan halott magzatról van szó.

    Ezt a bűnt azonban szerintem enyhítheti, hogy ezekkel a sejtekkel végzett kutatások később emberek százainak, ezreinek szenvedéseit kevesbíthetik meg és életét menthetik meg.

  • Válasz ELANKA 2020. 05. 16. 16:34

    Nemcsak a babákéval, de szinte minden emberi sejtvonallal baj van. A múlt évben kezdett érdekelni egy másik emberi sejtvonal, a HeLa. Itt sem kértek hozzájárulást.
    Gondolatébresztőnek:
    https://olvassbele.com/2012/02/23/rebecca-skloot-henrietta-lacks-orok-elete-reszlet/
    Érdemes elolvasni a könyvet. Oknyomozó riport egy orvos tollából, krimi és szinte horror egyben.
    Esetleg még két cikk a témában:
    http://medicalonline.hu/tudomany/cikk/henrietta_lacks_halhatatlansaga
    http://biologiaievolucio.blogspot.com/2013/04/a-hela-sejtek-tumor-eredetu-sejtek.html