2020. 04. 28.

“Úgy érzem, hogy Matyi velünk van, még ha nem is látjuk” – Sajó Dániel

A 777 ONLINE adásában ezúttal Sajó Mátyásra emlékeztünk: a fiatalembernél tavaly nyáron diagnosztizáltak csontrákot, amely rendkívül agresszív módon támadta meg szervezetét. Utolsó erejével is azért küzdött, hogy tanúságot tehessen hitéről, halála előtt nyolc nappal egy videó is készült gondolatairól, amelyet azóta több tízezren láttak már. Mátyás tegnap ünnepelte volna 32. születésnapját – ennek kapcsán beszélgettünk öccsével, Sajó Dániellel testvéréről, a rendíthetetlen hitéről – és egy orgonáról, amely az ő emlékére épülhet meg.

“Nehéz elfogadni egy ilyen halálesetet: napról-napra mi is erősebbek vagyunk, az ismerősöktől – sőt ismeretlenektől – kapott üzenetek erősítenek bennünket. Sokszor eszembe jut Matyi, és habár gyakran potyognak a könnyeim, de tudom hogy jó helyen van. Biztos vagyok abban, hogy a mennyországból imádkozik értünk. Úgy érzem, hogy velünk van, még ha nem is látjuk. 

A nagyböjtben volt egy keresztút, amelyre mindketten elmentünk – ekkor Matyinak már amputálták az egyik lábát. Ő ennek ellenére ugyanúgy körbejárta a keresztutat, majd pedig egy szentmise következett, amelyet gyóntatás előzött meg. Kérdeztem tőle, hogy szeretne-e a szentmisén ministrálni – ahogyan azt tette pár nappal korábban Szent Mátyás apostol napján. Mondta, hogy nagyon elfáradt, hiszen egy lábbal megcsinálni egy keresztutat nem csak lelkielg megterhelő. Én ezt követően elmentem gyónni: amikor visszaértem a sekrestyébe, akkor megkérdezte tőlem, hogy hol voltam. A válaszom után úgy döntött, hogy mégis erőt vesz magán és ministrál. A szentmise után hazamentünk, Matyi pedig elsírta magát és elárulta, hogy milyen régóta imádkozott azért, hogy elmenjek gyónni. Ez adott neki erőt ahhoz, hogy ministráljon végül.

Még a műtétje előtt volt egy virrasztás érte a templomban,  ahol én végig fent voltam a karzaton. Éppen az egyik éneket énekeltük, amikor láttuk, hogy Matyi kijön a sekrestyéből. Akkor nálam eltört a mécses és a körülöttem lévőknél is. Matyi kicsit megszeppent, mert teljesen tömve voltak a padok, sok olyan ember volt, aki még korábban lehet templomban sem járt. A beszéde végén megköszönte, hogy ilyen sokan eljöttek, majd azt mondta, hogy mindenkiért imádkozni fog. Mi eljöttünk azért, hogy imádkozzunk érte és erre ő ígérte meg, hogy imádkozni fog a jelenlévőkért, nagyon megható volt.

hirdetés

Édesapám tervezett a mi templomunkba egy orgonát: Matyi volt az elsők között, aki ezt támogatta, nagyon szerette volna, hogy megvalósuljon, az első adományt is ő adta. Halálát követően az édesapánk úgy döntött, hogy újra kezébe veszi ezt a kezdeményezést és megépíti, a neve Mátyás-orgona lesz. Így fogjuk őrizni az ő emlékét, illetve majd szeretenénk egy emlékfutást is tartani, hiszen rajongott ezért a sportért.”

A teljes beszélgetés:


Aki szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a Mátyás-orgona megszülethessen, a következő módon tud segíteni:

Rákoshegyi Orgonaépítő Alapítvány
10103056 – 03205600 – 01005004

Az orgonának külön Facebook-oldala is van, ahol lehetőségetek van megtekinteni a terveket!

Matyi tanúságtételéről készült cikkünk: 

“Annak nehéz, aki itt marad, sosem annak, aki elmegy” – Sajó Mátyás ✝

 

777 ONLINE
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás