2020. 04. 28.

Emberkereskedelem és pedofília – Petíciót indítottak a pornó óriás ellen

Az elmúlt hónapokban több aggasztó és sokkoló eset jelent meg, ami szexuális kereskedelemhez és gyermekmolesztáláshoz köthető, melyek mind a világ egyik legnagyobb pornó oldalán, a Pornhub-on jelentek meg. Az oldal ellen petíciót indítottak, melyet már nyolcszázezernél is többen írtak alá. 

Figyelem! A cikk elolvasását csak erős idegzetűeknek ajánljuk!

Számos gyermekmolesztálási és szexkereskedelmi eset köthető a világ egyik legnagyobb pornó oldalához. Egy fülesnek köszönhetően egy egy éve elveszettnek nyilvánított 15 éves lányt fedezett fel nemrég édesanyja az oldalon, aki akarata ellenére 58 videóban szerepelt már, melyek megörökítették szexuális bántalmazását és megerőszakolását. Az emberkereskedőt, akit a gyermeket megerőszakoló videókban láttak, egy bevásárolóközpontban készült felvétel alapján azonosították, melyen szintén az áldozatával együtt látható. A férfi ellen eljárás indult. 

2020 februárjában a BBC tudósított  a 14 éves Rose Kalemba borzalmas történetéről, akit elrablása után 12 órán keresztül erőszakoltak, melyről felvételek is készültek, amik végül szintén a Pornhub oldalára kerültek fel. Bár látszólag úgy tűnik, hogy a megosztóoldalt semmi felelősség nem terheli az eset miatt, azonban ez koránt sincs így. A fiatal lány ugyanis hónapokig könyörgött az oldalnak, hogy vegyék le a megerőszakolásáról készült felvételeket, azonban a Pornhub csak akkor tette ezt meg, amikor Rose ügyvédek segítségével fenyegette meg az oldalt. 

Sajnos szó sincs egyedi és különleges esetekről.

2019-ben az Internet Watch Foundation kijelentette, hogy csak az ő tudomásuk szerint 118 gyermekmolesztáláshoz és erőszakhoz köthető videó található a pornómegosztón, melyeknek fele “A” kategóriájú bántalmazásnak minősül, azaz tartalmaz behatolást és szadizmust. 

A Sunday Times nyomozása szerint percek alatt több tucat olyan videót találtak, melyek szexuális bántalmazást tartalmaztak, beleértve pedofil tartalmakat is. Az újság szerint egyes videók már a 350 ezres nézettségnél tartottak és több mint három éve fent voltak az oldalon. 

A Pornhub felelőssége elvitathatatlan, közvetve résztvesznek a gyermekbántalmazók és emberkereskedők támogatásában és valószínűleg még több ezer ilyen esetről lehet szó. A Pornhub dollár milliókat keres reklámbevételeinek és a tagsági díjaknak köszönhetően, 42 milliárd látogatójával és évi 6 millió videó feltöltésével. Érdekes azonban, hogy ennek az óriásnak minősülő oldalnak mégsincs megbízható rendszere arra, hogy ellenőrizzék feltöltőiket, a megjelent videókban szereplők életkorát és beleegyezését, valamint az azokból származó profitot. 

Sőt, ahhoz, hogy videót oszthasson meg bárki az oldalon, nincs is szükség másra, mint egy egyszerű e-mail címre! Se személyi igazolványra, se semmilyen hitelesítésre. 

A pornómegosztó oldal ellen indított petíció megfogalmazójának, Laila Mickeilwaitnak összesen tíz percébe került, hogy regisztráljon az oldalra és próbából feltöltsön egy fekete videót, ami azonnal (!) élesedett is, tehát semmilyen előzetes szűrésen nem ment keresztül. Mindezek után a Pornhub úgy “hitelesíti” feltöltőit, hogy azoknak egy egyszerű képet kell küldeniük magukról, melyen egy papírt tartanak, rajta a felhasználónevükkel. 

A Pornhub egy Twitter posztban beismerte, hogy annak a 15 éves lánynak, akiről 58 videó is felkerült az oldalra, a profilja “hitelesítve” volt. A posztot természetesen rövidesen azok után törölték, hogy rájöttek, ezzel beismerik a bűnrészességet az emberkereskedelemben, de ami egyszer kikerül a világhálóra, az ott is marad. 

A fent említett esetek csak a jéghegy csúcsát jelentik. Az oldalon a legtöbbet keresett szó már évek óta a “tinédzser”, és a nevetséges hitelesítési procedúrának köszönhetően csak találgatni tudunk, hogy hány olyan videó lehet fent az oldalon, melyben akaratuk ellenére szereplő, ártatlan fiatalok – sokszor gyerekek – szerepelnek. 

A Pornhub ellen indított petíciót már nyolcszázezernél is többen írták alá, a cél az egymillió. Az összefogás elindítói így fogalmaznak:

“Ideje leállítani a Pornhub szuperragadozó webhelyet, és felelősségre vonni a mögötte lévő vezetőket.”

A petíciót száznál is több gyermekvédelmi és emberkereskedelem ellen küzdő szervezet támogatja, valamint korábbi áldozatok is. A petíciót itt tudod aláírni, a kezdeményezés pénzbeni támogatása csak opcionális, senki számára nem kötelező! 

Többet szeretnél tudni a kezdeményezésről? Látogass el erre az angol nyelvű oldalra

Forrás: change.org

10 brutális tény a pornóról

Így eszi meg a pornó a lelkedet

Így szabadultam meg a pornófüggőségemtől

Ha Ön, vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a
116-123
ingyenes lelki elsősegély számot!

Nagyvilág