2020. 04. 21.

Napelemes keresztet készíttetett egy környezettudatos pap

Egy lengyel pap gondolt egyet és óriási napelemes keresztet építtetett, ezzel biztosítva az elektromosságot a templom világításához, fűtéséhez és a légkondicionálásához. A kreatív megoldásra a nemzetközi sajtó is felfigyelt – nem véletlenül! 

Éjszaka a 12 méteres kereszt neonfénye kékben, vörösben vagy lilában játszik a közép-lengyelországi templomon, Pleszewben. Nappal a kereszt biztosítja az elektromosságot a templom világításához, fűtéséhez és a légkondicionálásához.

A kereszt, ami 18 napelemből áll, a częstochowai Miasszonyunk templom ökotudatos papjának, Krzysztof Guziałeknek az agyszüleménye. Azt mondta, amikor 2018 nyarán megérkezett a plébániára, azon töprengett, hogyan tud majd megbirkózni az óriási villanyszámlával.

Úgy döntött, hogy napelemeket szerel fel, és hirtelen ötlettől vezérelve kereszt alakba rendezte azokat.

hirdetés

Ha játékosan akarom leírni, akkor Isten embereként és plébánosként sikerült kettőt az egyben megoldanom: egy kis gazdasági haszon és egy kis megváltás magamnak és a többi embernek

– mondta Guziałek atya, aki tavaly ősszel saját pénzből fizette ki a 32 ezer złotys számlát.

A pap azt állítja, hogy Ferenc pápa öt évvel ezelőtt kiadott enciklikája késztette cselekvésre. Abban a katolikus egyházfő arra kérte híveit, hogy dolgozzanak együtt a bolygó megmentésén. 

Guziałek atya hisz benne, hogy az embereknek gondját kell viselniük a bolygónak. „Nincs végtelen mennyiségű szenünk. Nincs elég nyersanyagunk a mélyben, hogy sok generációt kiszolgáljon. Muszáj használnunk, amit Isten adott nekünk: a szelet, a napot.”

A pap azt reméli, hogy tudatosabb cselekvésre ösztönöz másokat is környezeti ügyekben. „Mindannyiunknak el kell gondolkodnunk azon, hogy mit tehetünk, nemcsak magunkért, hanem a következő generációért is. Mentsünk meg a Földet, mentsük meg a világot!” – buzdított. 

 

Forrás: Reuters – Index.hu 

Képek: Reuters

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás