2020. 04. 20.

Május 1-én felajánlják Olaszországot a Szűzanyának

Sok katolikus hívő kérésének eleget téve Gualtiero Bassetti bíboros, az Olasz Püspöki Konferencia elnöke május 1-jén este 21 órakor a Szűzanyának szentelt hónap kezdetén Olaszországot fölajánlja Isten Anyjának a caravaggiói Santa Maria del Fonte-bazilikában. A helyszín és az időpont is jelképes.

Olaszországban a katolikus hívők egy része már a járvány kitörése óta szerette volna elérni, hogy az országot ajánlják fel a Szűzanyának. Az Olasz Püspöki Konferencia úgy döntött, hogy május 1-én, este 21 órakor Gualtiero Bassetti bíboros ezt meg is teszi a caravaggiói Santa Maria del Fonte-bazilkában. 

hirdetés

Az időpont jelképes, hiszen a katolikusoknál a május Szűz Mária “hónapja”, ez a hagyomány már a 13. század óta tart. Később a történelem olyan szereplői is buzdították a híveket a Mária-tiszteletre (fontos hangsúlyozni, hogy tiszteletről és nem imádatról van szó), mint például Néri Szent Fülöp. Ezért döntöttek úgy az olasz püspökök, hogy a hónap első napján teszi meg a felajánlást a püspöki konferencia elnöke.

A helyszín legalább ennyire szimbolikus, hiszen Caravaggio az olasz gócponthoz nagyon közel, Bergamo megyében található, ahol rengeteg áldozatot követelt a koronavírus. 

Hogy pontosan mit is jelenthet ez a felajánlás arról Bese Gergő atyát kérdeztük meg:

“Az ország és a világ felajánlásának biblikus alapjai is vannak, hiszen Jézus első csodájára – a kánai mennyegző – édesanyja kérte meg őt. Soha nem Mária teszi a csodát: “Bármit mond, tegyétek meg!” – kéri a felszolgálókat a lakodalomban. De ha még ennél is korábbra visszatekintünk, akkor látnunk kell, hogy Szűz Mária nélkül nem jöhetett volna létre az Újszövetség, az ő igenje kellett ahhoz, hogy létrejöjjön az üdvtörténet. Amikor egy ország egyházi vagy állami vezetője oltalmába ajánlja hazáját a Szűzanyának, akkor ezzel a patrónusává kérik: óvja, vigyázzon és járjon közbe Istennél a szeretett országukért.”

Hogy az olasz püspökök lépése mennyire régi hagyományokra nyúlik vissza, azt jól mutatja, hogy Szent István királyunk Magyarországot is a Szűzanya oltalmába ajánlotta, aki éppen ezért hazánk védőszentje. Még uralkodása idején ünneppé avatta augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját, míg a Szent Koronát és az országot élete vége felé ajánlotta fel. Külön érdekesség, hogy első magyar királyunk 1038. augusztus 15-én halt meg.

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás